Twitter

Venäjän kanta IMF:n Ukraina-luottoon riippuu ehdoista

– Venäjän kanta IMF:n äänestyksessä Ukrainalle myönnettävästä luotosta riippuu ohjelmasta, jonka toteuttamiseen luotto myönnetään, mutta Venäjä ei aio jättäytyä syrjään asian käsittelystä, sanoi Venäjän valtiovarainministeriön kansainvälisten finanssiasioiden osaston johtaja Andrei Bokarev haastattelussaan 1prime-uutistoimistolle.

– Kantamme määräytyy muun muassa niiden ehtojen pohjalta, joilla ohjelma laaditaan, sanoi Bokarev.

– Toinen asia on se, että voimme vaikuttaa vain eräässä mielessä: on ymmärrettävä, että johtajiston päätös hyväksytään ääntenenemmistöllä, näissä kysymyksissä konsensusta ei vaadita. Kun otetaan huomioon, että omaamme siellä vain 3 % ääniosuuden, ei tietenkään voi puhua siitä, että voisimme siellä estää jonkin päätöksen hyväksymisen, vaikka olisimmekin vastakkaista mieltä, jatkoi Bokarev.

Bokarev arvioi, että IMF:n luotto ei vaikuta Ukrainan kykyyn vastata olemassaolevista veloistaan mm. Venäjälle.

– En usko siihen mahdollisuuteen, sillä IMF ei myönnä lainaa luottojen uudelleenrahoitukseen.

IMF tuskin perääntyy aiemmissa luottoneuvotteluissa Ukrainalle asettamistaan ehdoista, mm. energian kuluttajahinnan nostamisesta markkinahintatasolle, mikä johti vuoden 2010 lopulla IMF:n edellisen tukiohjelman keskeytymiseen. Ukraina sai luvatusta 15 miljardista dollarista vain 3,4 miljardia dollaria ja joutuu maksamaan velan kokonaan takaisin tämän ja ensi vuoden aikana, muistuttaa 1prime.

– Tällä hetkellä ukrainalaiset kuluttajat maksavat vain 20 % palveluiden todellisesta arvosta, eikä tilanne, jossa valtio joutuu ottamaan harteilleen loput 80 % kustannuksista, ole kestävä, sanoo Bokarev, mutta arvioi, että nykyisessä kriisitilanteessa tuskin kuitenkaan vaaditaan äärimmäisen nopeatahtisia ja tiukkoja hinnankorotustoimia, jotka voisivat johtaa sosiaalisen tilanteen vaikeutumiseen.

Salasana hukassa?