Twitter

Lakiesitys: verottajan oikeudet tilintarkastajien salassapitovelvollisuuden yli

Venäjän valtiovarainministeriö esittää toistamiseen veroviranomaisille pääsyä tilintarkastajien salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluviin asioihin.

Kommersant-lehden haltuunsa saamassa uudessa verolainsäädännön muutosehdotuksessa ei tällä kertaa ole kyse ainoastaan verottajan pääsystä tilintarkastajien konsultointipalvelujensa yhteydessä saamiin tietoihin vaan myös heidän ydintoimintansa yhteydessä haltuunsa saamaan informaatioon. Tämä saattaa helpottaa verottajan kykyä purkaa vero-optimoinnin vyyhtejä, mutta samalla tilintarkastajien ja asiakkaiden keskinäinen luottamus vaarantuu, kirjoittaa lehti.

Lakimuutosesityksen mukaan verottaja saisi oikeuden pyytää tilintarkastajilta tilintarkastustoiminnan ja oheispalvelujen yhteydessä saatuja tietoja ilman verovelvollisen suostumusta. Alkuperäisessä versiossa oikeus koski ainoastaan oheispalvelujen kuten konsultoinnin kautta saatua tietoa. Uuden version perusteluosassa vedotaan Venäjän talouden deoffshorisaation tarpeeseen, mitä aiemmassa versiossa ei mainittu.

Venäjän talouden kotiuttaminen oli presidentti Vladimir Putinin joulukuussa parlamentille pitämän puheen keskeisiä teemoja. Kommersant-lehden haastattelema asiantuntija arvioi, että presidentti päätti ottaa verottajan oikeuksien lisäämisen omiin käsiinsä sen jälkeen, kun valtiovarainministeriön samansuuntaiset ajatukset eivät olleet saaneet kannatusta.

Salasana hukassa?