Twitter

82 % kannattaa tiukempia rangaistuksia uskonnollisen vakaumuksen loukkaamisesta

82 % mielipidetutkimuskeskus VTSIOM:n kyselyyn vastanneista Venäjän kansalaisista kannattaa entistä tiukempia rangaistuksia uskonnollisen vakaumuksen loukkaamisesta, uutisoi Lenta.ru. Yhtenäinen Venäjä -puolueen kannattajista rangaistuksia tiukentaisi 87 %, yli 45-vuotiaista 85 % ja ortodokseista samoin 85 %.

Vähiten kannatusta rangaistusten tiukentaminen sai ikäryhmässä 25-34-vuotiaat (16 %), parlamentin ulkopuolelle jääneiden puolueiden tukijoissa (19 %), uskontokuntiin kuulumattomissa (18 %) ja muuta kuin ortodoksista uskontoa harjoittavien keskuudessa (20 %).

86 % vastaajista ei ollut havainnut uskovaisiin kohdistuvaa ahdistelua, ja 73 % vastaajista ei ollut kuullut muista vakaumuksenloukkauksista kuin Pussy Riot -punkryhmän esiintymisestä Kristus Vapahtajan kirkossa. Muista tapauksista tietoisest vastaajat mainitsivat mm. pyhien esineiden varkaudet ja ristien poikkisahaamistapaukset sekä Kazanissa tapahtuneen imaamin murhan.

Tässä kuussa julkistettujen tietojen mukaan valtakunnanduuma aikoo lisätä rikoslakiin uuden kohdan 243.1, ”Uskonnollisten vakaumusten ja kansalaisten tunteiden loukkaamisesta”. Rangaistukseksi kaavaillaan vähintään 300 000 ruplan sakkoa ja enintään 5 vuoden vapausrangaistusta. Samalla aiotaan tiukentaa hallintolain kohtaa 5.26 omantunnon vapautta, uskonnonvapautta ja uskonnollisia yhteisöjä koskevan lainsäädännön rikkomista. Tämän lainkohdan sakkorangaistukset on määrä satakertaistaa nykyisestä 100-1000 ruplasta 10 000-100 000 ruplaan.

Muutosesitykset on nyt tuotu duuman käsittelyyn ja kaikki edustajaryhmät ovat ilmoittaneet tukevansa niitä.

Salasana hukassa?