Twitter

Keskuspankki nosti ohjauskorkoja inflaation kiihdyttyä

Kaikkia keskuspankin korkoja nostettiin 0,25 prosenttiyksiköllä 14. syyskuuta lähtien. Koronnoston jälkeen keskuspankin tärkeimmän instrumentin eli yhden päivän repoluoton minimihuutokauppakorko on 5,5 % ja repotalletuksen minimikorko 5 %.

Koronnoston syyksi keskuspankki ilmoitti inflaation nopeutumisen. Elokuun lopussa vuosi-inflaatio kiihtyi 5,9 prosenttiin ja syyskuun alkuviikoilla edelleen 6,3 prosenttiin, kun joidenkin kunnallispalveluiden säänneltyjä hintoja korotettiin jälleen kuun alussa. Inflaatiovauhti ylittää jo keskuspankin kuluvalle vuodelle asettaman 6 prosentin tavoitteen.

Keskuspankin mukaan inflaation kiihtymisen riskiä lähitulevaisuudessa kasvattaa erityisesti elintarvikkeiden kallistuminen heikon sadon seurauksena. Keskuspankki perusteli korkojen nostoa myös sillä, että talouden kasvuvauhti on lähellä normaalia potentiaalista tasoaan. Pankki arvioi kotimaisen kysynnän pysyvän vakaana hyvän työllisyystilanteen ja luotonannon nopean lisääntymisen vuoksi.

Rosstatin ennakkotiedon mukaan bruttokansantuote kasvoi kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 4 % viime vuoden vastaavasta ajasta. Ensimmäisellä neljänneksellä BKT kasvoi 4,9 %, ja koko ensimmäisen vuosipuoliskon kasvuksi muodostui 4,5 %.

Salasana hukassa?