Twitter

Gazprom vetäytyy Shtokmanin kaasuhankkeesta

Shtokmanin kaasuhanke Barentsinmerellä näivettyy Gazpromin vetäydyttyä siitä. Lopettaminen ei ole yllätys, mutta nyt se on julkista ja sen sanotaan olevan virallista. Syynä ovat kaasuhankkeen kannattamattomuus ja tekniset ongelmat. Näitä ovat kaasun ja energian maailmanmarkkinahinnat, liian korkeat kustannukset sekä arktisen alueen teknologiset haasteet.

Gazpromin hallituksen edustajan mukaan kaikki hankkeessa mukanaolevat ovat samaa mieltä hankkeen liian korkeista kuluista. Jo aiemmin kesällä hankkeesta vetäytyi norjalaiskumppani Statoil, jolla oli hankkeessa 24 prosentin omistusosuus. Gazpromin ja Statoilin lisäksi hankkeessa oli mukana ranskalainen Total 25 prosentin omistusosuudellaan.

Barentsinmeren jättiesiintymä löydettiin vuonna 1988, ja sitä on kutsuttu maailman suurimmaksi. Siitä asti kaasun käyttöönotosta on keskusteltu. Toteuttamista kuitenkin lykättiin useasti vuosikausia ja suunnitelmat ovat aina jääneet vaille tekoja. Nyt ei enää edes luvata investointipäätöstä ”puolen vuoden päästä” kuten aina aiemmin, vaan hanke jäädytettiin ”toistaiseksi”.

Murmanskin alueen kuvernööri Marina Kovtun kuitenkin twiittasi Gazpromin ilmoituksen jälkeen, ettei Shtokmania ole suinkaan lopetettu. Myös kaupungin ja alueen muut päättäjät vakuuttivat, ettei lopullista päätöstä olla vielä tehty, ja että aloittamispäätöstä odotetaan edelleen.

Salasana hukassa?