Twitter

Pietarin väkiluku ylitti viisi miljoonaa

  • chat

Pietarin asukasluku oli virallisten tilastojen mukaan suurimmillaan vuonna 1989, jolloin kaupungissa asui yhteensä 5,024 miljoonaa asukasta. Väkiluku kääntyi kuitenkin 1990-luvulla laskuun ja laskua kesti aina vuoteen 2008, minkä jälkeen kaupungin asukasluku on kääntynyt taas ripeään kasvuun. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan kaupunkiin syntyi maanantaina viides miljoonas asukas, Ljudmila-niminen tyttövauva. Pietarin kaupunki on luvannut lahjoittaa tytön vanhemmille nelihuoneisen asunnon.

Viralliset tilastot antavat kuitenkin vain viitteellisen kuvan kaupungin kokonaisväkiluvusta. Virallisten tilastojen ulkopuolelle jää nimittäin suuri joukko asukkaita, jotka eivät ole rekisteröineen asuinpaikkaansa viranomaisrekistereihin. Hurjimpien arvioiden mukaan tällaisia asukkaiden osuus saattaisi olla jopa 2,5 miljoonaa, mikä nostaisi kaupungin epävirallisen kokonaisasukasmäärän 7,5 miljoonaan. Varovaisemmat arviot liikkuvat tosin noin 1 – 2,2 miljoonassa epävirallisessa asukkaassa.

Suurimman osan tästä ryhmästä muodostavat lähinnä Keski-Aasian ja Kaukasian alueen valtioista saapuvat siirtotyöläiset, jotka työskentelevät kaupungissa ilman työlupaa eivätkä näy missään viranomaisrekistereissä. Tämän ryhmän koossa on oletettavasti paljon kausivaihtelua siirtotyöläisiä työllistävien talouden sektorien työpaikkatilanteen mukaan. Esimerkiksi edellisen taantuman aikana 2008-2009 runsas määrä epävirallisia siirtolaisia muutti takaisin kotimaihinsa. Taloustilanteen kohenemisen myötä myös Pietari on alkanut taas houkutella siirtotyöläisiä. Erityisesti kesäkuukausina siirtolaisia saapuu kaupunkiin runsaasti – syksyllä monet niistä palaavat taas kotiinsa.

Kaupungin asukaslukua nostavat myös Pietarissa opiskelevat, mutta muissa kaupungeissa kirjoilla olevat opiskelijat, sekä muualta Venäjältä Pietariin saapuvat työläiset. Kesäkuukausina kaupungin hetkellistä väkilukua kasvattavat myös turistit sekä sukulaisvierailijat.

Pietarin väkiluku

Pietarin väkiluvun kehitys 1989 – 2012

Lue myös:

Salasana hukassa?