Twitter

Katsaus Pietarin kiinteistö- ja rakennusektoriin

Pietarin keskustan entisöimissuunnitelmat uudelleenarvioitaviksi. Pietarin hallinto aikoo laatia historiallisen keskustan entisöintiohjelman vuosille 2013–2018 ja käynnisti avoimen suunnittelukilpailun kehitysideoista.

Ohjelma on suunniteltu toteutettavan seitsemällä palstalla Tsentralnin ja Admiralteiskin alueilla. Kullakin palstalla on seitsemän osiota. Osioita harkitaan kuitenkin uudelleen sekä budjettia tullaan todennäköisesti leikkaamaan. Pääalueiksi oli valittu Mars-kentän ja Talliaukion kattava seutu sekä Uuden Hollannin saarta ympäröivä alue.

Uusien asuinneliöiden määrä romahti alkuvuonna Pietarissa. Petrostatin mukaan vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana Pietarissa otettiin käyttöön lähes 40 prosenttia vähemmän uutta asuintilaa edellisvuoteen verrattuna. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla valmistui 541 400 neliömetriä uutta asuintilaa, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla vastaava luku oli 871 200 neliömetriä. Asiantuntijat selittävät laskua huonolla taloustilanteella sekä rakennuslupien viivästymisellä.

Pietarin hallinto ja Start Development allekirjoittivat sopimuksen Juzhnyin satelliittikaupungin toteuttamisesta. Sopimuksen mukaan investoija vastaa asuinrakennusten sekä teollisten ja kaupallisten kiinteistöjen rakentamisen lisäksi paikallisesta infrastruktuurista, teistä ja kaduista. Kaupungin vastuulla sen sijaan ovat muun muassa alueelliset suuremmat tiet sekä koulutus, kulttuuri ja terveydenhuolto.

Seuraava etappi tulee olemaan suunnitteludokumenttien työstäminen, minkä jälkeen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2014. Juzhnyin satelliittikaupunki on yksi Venäjän suurimpia asuinrakentamisen hankkeita. Start Development aikoo rakentaa Pietarin etelärajalle 2000 hehtaarin alueelle 15 vuodessa satelliittikaupungin, johon kokonaisinvestoinnit ovat 176 miljardia ruplaa. Vuonna 2010 Pietarin hallinto myönsi projektille strategisen statuksen ja federaation listalla se on merkitty Luoteis-Venäjän prioriteettihankkeisiin.

Setl City rakentaa Riverside-kompleksin Ushakovskajan rantakadulle. Investoinnin kustannukset ovat noin 10 miljardia ruplaa. Kompleksiin on tarkoitus rakentaa asuinrakennuksia, parkkitiloja, 8-kerroksinen hotelli ja 5-kerroksinen toimistorakennus. Koko kompleksin on määrä valmistua vuonna 2017. Setl Group aloittaa yhteistyön Clover Groupin kanssa, joka aiemmin suunnitteli tälle paikalle omaa mittavampaa hanketta.

Pietariin suunnitellaan uutta nykytaiteen museota. Pietarin kaupunginhallitus on kertonut mahdollisuudesta uuden nykytaidetta ja akateemista taidetta esittelevän museon perustamisesta Vasilin saarella taideakatemian pihalla sijaitseviin slummiutuneisiin rakennuksiin. Aloitteentekijänä hankkeessa toimii Venäjän taideakatemian presidentti, kuvanveistäjä Zurab Tsereteli, joka omistaa museoita ja gallerioita Moskovassa ja on avaamassa tänä vuonna taidekeskusta Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Hankkeen rakennusinvestoinneiksi on arvioitu 15 miljoonaa dollaria.

Pietarin Krestyn vankilasta hotelli, taide- tai kauppakeskus? Kolpinoon on rakenteilla entistä suurempi vankila, jonne tullaan siirtämään vangit Pietarin synkkämaineisesta Krestyn vankilasta Arsenalnajan rantakadulta. Krestyn vankilalle on pohdittu uusiokäyttöä taiteen tai kaupallisen toiminnan parista. Lukuisia tarinoita innoittanut Kresty valmistui vuonna 1890 ja se on Euroopan suurin vankila. Kuuluisimpia vankeja ovat olleet poliitikot Lev Trotski, Aleksander Kerenski sekä runoilijat Lev Gumilev ja Daniil Harms.

SOK vuokrasi noin 10 000 neliön alan Nordwayn logistiikkakompleksista Moskovan moottoritien varresta. Paikkaan on määrä tulla Prisman ensimmäinen jakelukeskus Venäjällä. Vuokrasopimus on tehty viideksi vuodeksi, mutta SOK tarkastelee mahdollisuutta laajentaa vuokra alaa. Aiemmin Prisma on ilmoittanut avaavansa Venäjällä pitkällä aikavälillä noin 20–30 markettia. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan jakelukeskuksen luominen sopii hyvin Prisman laajentumissuunnitelmiin Venäjällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?