Twitter

Katsaus Pietarin autoteollisuuteen ja –kauppaan

Autojen tuotanto kasvoi Pietarissa ja Leningradin alueella. Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen autotehtaat tuottivat vuoden alkupuoliskolla 24 2000 autoa, mikä on 64 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Pietarin autotehtaiden, Toyotan, Nissanin, GM:n ja Hyundain tuotanto kasvoi lähes puolella.

Kasvu johtui muun muassa tuotannon lisäyksestä GM:n ja Hyundain tehtailla. Hyundain osuus tuotannosta nousi 35 prosentista 46 prosenttiin ja vastaavasti Fordin ja Nissanin osuus laski.

Vuoden toisella puoliskolla autojen tuotanto kuitenkin heikkenee, kun tehtaat jäävät kesälomille. Arvioiden mukaan koko vuonna Pietarissa tuotetaan noin 43 prosenttia enemmän autoja kuin edellisvuonna.

Pietarin-seudun autotehtaat julkaisivat viime vuoden tuloksiaan. Suurimman liikevoiton teki edellisen vuoden tapaan Leningradin alueella sijaitseva Ford Sollersia valmistava tehdas, jonka tuotto oli 2,6 miljardia ruplaa. Liikevoitto oli kuitenkin 1,5-kertaa pienempi verrattuna edellisvuoteen. Vuonna 2011 Ford Sollers kokosi Pietarissa 99 000 autoa, mikä on 24 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Nissan kasvatti liikevoittoaan lähes kymmenkertaisesti edellisvuodesta ja Pietarissa sijaitseva tehdas teki viime vuonna voittoa 2,34 miljardia ruplaa. Nissaneita koottiin viime vuonna 43 000, mikä on 75 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sen sijaan Toyota teki tappiota 20,9 miljoonan ruplan arvosta, kun edellisvuonna tehtaan tulos oli vielä voitollinen. Hyundai ja GM eivät tässä yhteydessä paljasta viimevuotisia tuloksiaan.

Kasvu Pietarin autokaupassa hidastui kesäkuussa. Kesäkuussa automarkkinat kasvoivat vain kaksi prosenttia ja kasvu käytännössä pysähtyi. Mikäli myynti ei kasva vuoden loppupuoliskolla, tänä vuonna ei saavuteta talouskriisiä edeltänyttä tasoa, kuten odotettiin. Vuoden alkupuoliskolla

Pietarissa myytiin 11 prosenttia vähemmän autoja kuin vuonna 2008 samana ajanjaksona. Toisaalta vuoteen 2011 verrattuna autojen myynti kuitenkin kasvoi. Pietarin osuus koko maan autokaupasta on aiemmin ollut 10 prosenttia, mutta tällä hetkellä se on vain alle 7 prosenttia. Nykyisellä vauhdilla Pietarissa myydään tämän vuoden aikana noin 200 000 autoa, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.

Autokaupan ala kasvaa Pietarissa. Seuraavan kolmen vuoden kuluessa pietarilaiset autojen jälleenmyyjät aikovat investoida yhteensä 8,6 miljardia ruplaa uusien kauppatilojen rakentamiseen ja vanhojen kunnostukseen. Autokaupan ala kasvaa siten vuoteen 2015 mennessä noin 12 prosenttia.

Pietarilaiset ostavat yhä enemmän autoja velaksi. Pietarilaiset pankit ovat ilmoittaneet, että otettujen lainojen suuruus on kasvanut 10–15 prosenttia, mikä kertoo siitä, että autoilijat eivät ajattele ensisijaisesti taloudellisesti. Valtiollisten pankkien myöntämät lainat ovat kasvaneet huikeasti, muun muassa ”VTB24” on myöntänyt 1,7 kertaa enemmän lainaa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Yksityisten pankkien lainananto ei ole kasvanut samaa vauhtia kuin valtiollisten, esimerkiksi ”Credit Europa” – pankin lainananto on kasvanut vain 6 prosenttia. Lainaa otetaan keskimäärin 542 000 ruplaa ja suosituimpia merkkejä ovat KIA, Hyundai, VAZ.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?