Twitter

Gazpromin 463-metrinen Lahta-keskus sai rakennusluvan

Pietarissa on myönnetty rakennuslupa Suomenlahden pohjoisrannalle Gazpromin Lahta-keskukseen rakennettavalle 463-metriselle pilvenpiirtäjälle. Uusi päätös jättää sivuun kaupunkikuvan suojelijoiden ja Unescon maailmanperintökomitean esittämät protestit, joiden ansiosta Gazpromin aiemmin kaupungin keskustaan tavoitteleman Ohta-keskuksen tornin rakentaminen peruttiin 2010.

Lupa myönnettiin Pietarin valtiollisen rakennusvalvonta- ja tarkastusviraston perjantaisessa kokouksessa. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vielä tänä vuonna. Lahta-keskuksen pilvenpiirtäjä nousee 9 kilometrin päähän kaupungin historiallisesta keskustasta ja on yli 60 metriä Ohta-keskukseen suunniteltua tornia korkeampi. Pietarin kuvernööri Grigori Poltavtshenko on suhtautunut Lahta-keskukseen myönteisesti katsoen sen osaksi kaupungin merelle avautuvaa julkisivua.

Tietokoneanalyysi osoittaa Kommersant-lehden mukaan, että pilvenpiirtäjä tulee näkymään myös Pietari-Paavalin linnoituksen maamerkkien välissä, keskustan horisontissa esim. Kesäpuiston alueelta, Troitskin sillalta ja Palatsirantakadulta sekä Pietarhovista ja Strelnasta avautuvissa panoraamoissa. Suunnitelmasta valittaneet kaupunkikuvan suojelijat eivät onnistuneet vakuuttamaan oikeusistuinta siitä, että Gazprom tarvitsisi ilmoittamansa 330 000 neliön tilantarpeen tyydyttämiseen 47 000 neliön tontilla vain kahdeksankerroksisen talon, jonka rakennuskorkeus jäisi 40 metriin.

Projektiin arvellaan uppoavan myös kaupungin varoja. Pietarissa on ehdotettu Moskovan tapaan kaupunginhallinnon siirtämistä pois keskustasta juuri Lahtaan. Kommersantin haastattelemat kaupunkikuvan puolustajat arvioivat projektin kääntyvän pormestari Poltavtshenkolle ikäväksi imagotappioksi ja suosionlaskuksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?