Twitter

Rahanpesua vaikeutetaan lakimuutoksin

Venäjän talouskehitysministeriö on julkistanut Rosfinmonitoring-valvontaviraston valmisteleman lakimuutosesityksen rahanpesun vastatoimista. Muutosta on valmisteltu kauan, ja aloitteen sen laatimiseen teki entinen varapääministeri Viktor Zubkov. Zubkovin mukaan viime vuonna maasta ulosvirranneesta pääomasta noin biljoonassa ruplassa oli viitteitä rahanpesuun, ja lähes saman summan edestä rahanpesutapauksia paljastettiin maan sisällä.

Zubkovin seuraajana laittomien finanssioperaatioiden valvontatyöryhmän johdossa toimii nyt entinen KGB-mies ja ex-varasisäministeri Jevgeni Shkolov. Zubkovin johdolla valmisteltu tiukkaa ensimmäistä lakimuutosversiota on nyt pehmennetty rahanpesusta määrättävien rangaistusten osalta, mutta rahanpesun rikosvastuuseen johtavaa summaa on toisaalta supistettu 10 kertaa aiempaa pienemmäksi, 600 000 ruplaan. Rikosvastuun alarajaa valuuttatulojen maahan palauttamatta jättämisestä alennettaisiin luonnoksen mukaan viisi kertaa nykyistä pienemmäksi eli 6 miljoonaan ruplaan.

Valvontatoimia aiotaan ulottaa koskemaan mm. 3 miljoonan ruplan vakuutus- ja jälleenvakuutusoperaatiot sekä luotot, joiden korko on kaksi kertaa keskuspankin uudelleenluototuskorkoa alhaisempi (nyt 8 %). Tilanteista, joissa pankki voi kieltäytyä suorittamasta operaatiota, on esityksessä luettelo. Operaation epäilyttävyys tai sen yksiselitteisen tarkoituksen puute riittävät syyksi epäämiseen. Vastaava säännöstö esitetään myös arvopaperimarkkinoilla toimijoille.

Pankit velvoitetaan Rosfinmonitoringin esityksessä ilmoittamaan kaikista avatuista tileistä ja talletuksista veroviranomaisille. Valtiovarainministeriö edellytti aiemmin ainoastaan tietojen luovuttamista niitä kysyttäessä, mutta on nyt siirtynyt Rosfinmonitoringin linjan taakse.

Pankkikirjanpitäjien seuran puheenjohtaja Kirill Parfjonov katsoo, ettei kaikkien kansalaisten miljoonien tilien valvonta ole järkevää, vaan on määriteltävä jokin minimisumma, jonka ylittävät talletukset ovat valvonnan piirissä. Myös yritykset, jotka eivät toimi ilmoittamassaan osoitteessa, voivat menettää oikeuden pankkioperaatioiden suorittamiseen, kirjoittaa Vedomosti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?