Twitter

Energiaministeriö: sähkövienti puolittuu vuoteen 2018 mennessä

Venäjän energiaministeriö vahvisti eilen maan energia-alan kehityssuunnat vuoteen 2018 saakka. Voimaloilta odotetaan 12,3 % tehonlisäystä, mikä asiantuntijoiden mielestä on tarpeettoman suuri vaatimus.

Venäjän sähkövienti supistuu asiakirjan mukaan puoleen eli 1176 gigawattiin vuoteen 2018 mennessä. Energiaministeriön virkamiehen mukaan tämä perustuu Inter RAOn vientisopimusten parametreihin. Sähkön hinta Venäjän markkinolla nousee ulkomaanmarkkinoita nopeammin, joten vienti käy vähemmän edulliseksi.

Asiakirjassa on huomioitu kaikki toiminnassa tai rakenteilla olevat tai käytöstä poistuvat yli 25 megawatin yksiköt. Suuntaviivojen nojalla laaditaan alan investointisuunnitelmat ja alueelliset kehitysohjelmat, kerrotaan ministeriöstä. Vastaava asiakirja laaditaan vuosittain seitsemäksi vuodeksi, siten että seuraavan vuoden suuntaviivoissa huomioidaan tapahtuneet muutokset, toteaa Vedomosti.

Voimaloiden teho kasvaa asiakirjan mukaan 245,9 gigawattiin. Käyttöön otetaan yli 40 gigawattia uusia yksiköitä. Tämä on kuitenkin 5 gigawattia vähemmän kuin aiemmassa, vuosien 2011-2017 suuntaviiva-asiakirjassa edellytettiin. Yli puolet uudesta tehosta saadaan lämpövoimaloista (22,9 gigawattia), 12,3 % ydinvoimaloista ja 4,8 % vesivoimaloista. Eniten uusia yksiköitä otetaan käyttöön vuonna 2014, jolloin ylijäävää tehoa tulee olemaan 27 gigawattia.

Energia-alan kehitysrahasto Foresightin Andrei Abramov arvioi ylijäämän olevan tätäkin suurempi, 35-40 gigawattia, sillä suuntaviivoissa ei huomioida kuluttajien omaa energiatuotantoa. Abramov pitää myös kulutuskasvuennustetta ylimitoitettuna. Asiakirja arvioi sähkönkulutuksen kasvuksi vuoteen 2018 mennessä 11,4 % eli 2,5 % vuodessa, Abramov pitää 1,5 % vuosikasvua realistisena.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?