Twitter

Venäjä sopi viisumihelpotuksista Yhdysvaltojen kanssa

Uuden sopimuksen mukaan sekä liikematka- että turistiviisumit kumpaankin maahan myönnetään normaalitapauksessa kolmen vuoden monikertaviisumeina.

Maassa saa kerrallaan oleskella enintään kuusi kuukautta. Tähän asti kolmen vuoden viisumin on periaatteessa saanut vasta usean lyhyemmän viisumin jälkeen, ja maassa on voinut oleskella 90 päivää kullakin 180 päivän jaksolla. Tämä periaate on käytössä EU:n ja Venäjän välillä vuonna 2007 solmitussa viisumisopimuksessa.

Viisumisääntöjen muutos vaikuttaa enemmän Yhdysvaltojen kuin Venäjän kansalaisten matkustamiseen, sillä Yhdysvallat on jo tähänkin asti myöntänyt osan viisumeistaan Venäjän kansalaisille kaksivuotisina monikertaviisumeina. Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan noin 10 % venäläisten viisumihakemuksista hylätään vuosittain. EU:ssa vastaava osuus on vajaat kaksi prosenttia.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti sopimuksen 28.heinäkuuta. Yhdysvaltojen puolelta ei ratifiointia tarvita. Sopimus astuu voimaan 30 päivän kuluttua siitä, kun molemmat maat ilmoittavat olevansa teknisesti valmiita sen soveltamiseen. Yhdysvaltojen viranomaiset arvioivat sopimuksen astuvan voimaan syyskuun puoleenväliin mennessä. Maat sopivat viisumihelpotuksista viime vuoden marraskuussa, josta lähtien Venäjän ratifiointia on odotettu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?