Twitter

Statoil lähti Shtokman Development AG:sta, entä Total?

Norjalainen Statoil luovutti eilen Gazpromille 24 % osuutensa Shtokmanin kaasukentän kehitystyöhön vuonna 2008 luodusta Shtokman Development AG:sta. Statoilin lähtöaikeet yhtiöstä olivat tiedossa jo toukokuun lopussa, muistuttaa Kommersant-lehti.

Uutta osapuolta Statoilin korvaajaksi ei toistaiseksi ole tiedossa. Sen sijaan myös yhtiön kolmas osapuoli, ranskalainen Total saattaa luopua osuudestaan elokuun lopun jälkeen. Kaasun heikon kysynnän ja moninaisten ongelmien johdosta Shtokmanin kentän tulevaisuus on epäselvä, kirjoittaa lehti.

Statoilin edustaja vahvistaa osakkeista luopumisen mutta kertoo yhtiön käyvän edelleen neuvotteluja Gazpromin kanssa osallisuudesta projektiin, jonka uskoo vielä käyvän kannattavaksi. Kommersantin markkinalähteiden mukaan Total odottaa 30. elokuuta pidettävää Shtokman Development AG:n osakaskokousta ennen päätöstään pysymisestä mukana. Heinäkuun lopulla Totalin johtaja ilmoitti yhtiön olevan edelleen kiinnostunut Shtokman-yhteistyöstä Gazpromin kanssa.

Shtokmanin kaasukentän hyödyntäminen oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä aloittaa jo ensi vuonna. Vuonna 2010 Shtokman Development AG:n johto siirsi aikataulua vuosiin 2016-2017, ja viime vuonna maaperän luonnonvaravirasto Rosnedra ilmoitti osapuolten pyytäneen aikataulun lykkäystä vuoteen 2018. Gazprom toivoo saavansa projektin käynnistysehtoja koskevat konsultaatiot kesän loppuun mennessä.

Kaasukentän käyttöönoton arvioitiin aiemmin kannattavan öljyn 80 dollarin barrelihinnalla, mutta nyt nousseet kustannukset, inflaatio ja kaasun hinnanmuodostuksen muutos valtaosassa Gazpromin asiakassopimuksista ovat johtaneet siihen, että kentän käyttöönotto kannattaisi vasta öljyn barrelihinnan ollessa 100 dollaria. Vallitsevassa suhdannetilanteessa Gazprom ei tarvitse projektia, sanoo analyytikko Aleksandr Nazarov Gazprombankista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?