Twitter

Greenpeace ehdottaa arktisten alueiden rauhoittamista

Ympäristöjärjestö Greenpeace aikoo syyskuussa ehdottaa YK:n yleiskokoukselle arktisten vesialueiden julistamista luonnonsuojelualueeksi, joiden tuotannollinen hyödyntäminen olisi kielletty.

Aloitteen hyväksyminen merkitsisi myös Venäjälle mannerjalustan luonnonvarojen hyödyntämistä koskevaa kieltoa, kirjoittaa Utro.ru.

– On mahdollista, että pohjoisista arktisista vesialueista tehdää samantyyppinen päätös kuin aikanaan Etelämantereen alueesta, sanoo Venäjän Greenpeacen Vladimir Tshuprov RIA Novostille.

Tshuprov myöntää, etteivät arktista mannerkilpeä jakamaan pyrkivät maat suostune aloitteeseen, mutta toivoo Greenpeacen onnistuvan jarruttamaan jakoprosessia energia-alan etsiessä vaihtoehtoisia energialähteitä. Greenpeace aikoo esittää aloitteensa YK:n yleiskokouksessa merenpinnan alle Grönlannin jäätiköiden sulaessa jäävien pienten saarivaltioiden suulla.

Greenpeace esittää koko napa-alueen julistamista luonnonsuojelualueeksi lukuunottamatta alueen viiden valtion, Venäjän, Yhdysvaltojen, Kanadan, Tanskan ja Norjan 200 mailin talousvyöhykettä. Kyseessä on noin Grönlannin kokoinen napa-alueen keskus. YK:n merioikeuskomission on määrä jakaa arktinen mannerjalusta viiden ko. maan kesken vuonna 2014. Venäjä vaatii itselleen merenalaisia Lomonosovin ja Mendelejevin harjanteita, joiden katsoo olevan mantereen jatke. Asiantuntijoiden mukaan alueilla on runsaasti öljyä ja kaasua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?