Twitter

Yksityistämisaikataulut puhuttavat

Venäjän rautatieyhtiö RZhD suostuttelee hallitusta lykkäämään yhtiön yksityistämistä. Viime viikolla pääministeri Dmitri Medvedev allekirjoitti valtionyhtiöiden yksityistämisohjelman muutosasiakirjan yhteydessä määräyksen, jonka mukaan RZhD:sta yksityistetään vuosina 2012-2013 yhtä osaketta vaille 25 %.

Yhtiön johto on toimittanut hallitukselle laskelmansa, jossa myytävän osuuden arvo määritellään 260 miljardiksi ruplaksi. Valtiovarainministeriön virkamies vuorostaan arvioi jokin aika sitten Vedomosti-lehdessä, että RZhD:n 25 % osuudesta saataisiin lähes kolme kertaa enemmän eli 700 miljardia ruplaa, jolloin koko yhtiön arvo olisi 2,8 biljoonaa ruplaa.

Hallitus hyväksyi 7.6. valtionyhtiöiden yksityistämisohjelman vuoden 2012 nopeutusaikataulun, jonka talouskehitysministeriö arvioi 300 miljardin ruplan arvoiseksi. Todellisuudessa tulot saattavat jäädä 30 miljardiin ruplaan, kirjoittaa Kommersant-lehti. Kuluvan kesän aikana myyntiin on tulossa 200 pientä ja keskisuurta osakeyhtiötä. Suuryhtiöiden kuten Sberbankin, Alrosan, Rosnanon ja Roskomflotin osakepakettien myynti edellyttää entiseen tapaan hallituksen erillispäätöstä ja riippuu markkinatilanteen kehityksestä.

Yksityistämisohjelman aikataulu vallitsevassa markkinatilanteessa herättää yhä enemmän kritiikkiä. On ilmiselvää, että lähitulevaisuudessa energia-alan yhtiöiden markkina-arvo tulee vain laskemaan, ja uuden hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on määritellä kantansa yksityistämisaikatauluun, kirjoittaa Nezavisimaja Gazeta. Hallituksen tavoitteena on supistaa valtion osuutta yritysomistuksista 25-30 % tasolle viiden vuoden aikana, muistutti varapääministeri Igor Shuvalov Wall Street Journalille viime viikolla antamassaan haastattelussa.

Viime viikolla presidentti Vladimir Putin sanoi Pietarin talousfoorumissa Venäjän tarvitsevan uudenlaista, avointa ja yhteiskunnan hyväksymää yksityistämismenettelyä, joka eroaa 1990-luvun yksityistämisaallosta perustavalla tavalla, uutisoi Rosbalt-tietotoimisto. – Venäjä ei toteuta yksityistämistä panttihuutokaupoin kuten 1990-luvulla, jolloin valtion omaisuus siirtyi yksityisten käsiin valtion omalla rahalla maksettuna, sanoi Putin Fontanka-lehden mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?