Twitter

Presidentinhallinto puuttui ihmisoikeusneuvoston jäsentäydennystapaan

Moskovan Helsinki-ryhmän puheenjohtaja Ljudmila Aleksejeva on eronnut presidentin ihmisoikeusneuvostosta kannanottona muutokseen neuvoston jäsenten valintatavassa. Presidentinhallinto ei ollut tyytyväinen neuvoston jäsenkunnan täydennystapaan, jossa jäsenet itse ehdottivat seuraajia eronneiden tilalle, kertoo neuvoston puheenjohtaja Mihail Fedotov.

Kreml piti menettelyä epädemokraattisena ja ehdotti uutta valintatapaa. Heinäkuun alussa julkistetaan yhteiskunnallisten järjestöjen asettamat ehdokkaat, joista elokuun alussa järjestetään julkinen verkkoäänestys ihmisoikeusneuvoston sivuilla. Äänestyksessä valituista 39 henkilöstä presidentti nimeää neuvostoon 13 mieleistään. Tarkoitus on toteuttaa 2 vuoden välein jäsenistön kierrätys, jonka yhteydessä neuvoston työstä luopumaan halukkaat voivat erota perustellen kantansa heidät ehdolle asettaneelle järjestölle.

Neuvostosta eronnut Aleksejeva pitää uutta menettelytapaa näennäisdemokratiana ja neuvoston lopun alkuna. Neuvoston jäsenet ja ihmisoikeusaktivistit Aleksandr Brod ja Leonid Poljakov pitävät neuvoston muiden jäsenten kritiikkiä uudistusta kohtaan liian jyrkkänä. Neuvosto itse olisi tarjonnut eronneiden tilalle uusiksi jäseniksi ihmisoikeusaktivisteja kuten Valeri Borshtshevia, Andrei Jurinia, Ella Poljakovaa, Aleksandr Verhovskia, toimittaja Leonid Nikitinskia ja ex-tuomari Sergei Pashinia, kirjoittaa Vedomosti-lehti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?