Twitter

Valtiovarainministeriö peruisi toiminimenhaltijoiden tilipakon

Venäjän valtiovarainministeriö suosittelee maan hallitukselle, että kuluvan vuoden alusta voimassa ollut yksityisten ammatinharjoittajien ja toiminimenhaltijoiden pankkitili- ja kirjanpitovelvoite poistettaisiin. Suosituksen toteutuessa yli 4 miljoonaa yrittäjää voisi säästää pankkikulunsa muihin tarkoituksiin, pankit vastaavasti menettäisivät saman määrän asiakkaita, kirjoittaa Kommersant. Talouskehitysministeriö ja veroviranomaiset tukevat suositusta, pankit ja oikeusviranomaiset ovat sitä vastaan.

Ennen tämän vuoden alusta voimaan tullutta keskuspankin N373-P-määräystä monilla henkilöyrityksillä ei ollut lainkaan pankkitiliä ja heidät oli vapautettu kassakirjanpitovelvolisuudesta. Uuden säädöksen tultua voimaan henkilöyrittäjät ja heidän perheenjäsenensä ovat joutuneet antamaan selvityksen paitsi yrityksensä tuotoista myös muista pankkitilillä olevista henkilökohtaisista varoistaan, ja säädöksen toteutus ja valvonta ovat osoittautuneet hankaliksi. Myöskään kassakirjanpidon vaatimia asiakirjoja ei ole saatu muokattua henkilöyritysten tarpeisiin sopiviksi.

Talouskehitysministeriön mukaan pankkitilien avaaminen ja käyttö on tuottanut henkilöyrittäjille huomattavat lisäkulut. Tilin avaaminen maksaa keskimäärin 1 300 ruplaa ja pankkikorttimaksu on 1 200 ruplaa. Tilillepanosta peritään 0,15 % ja nostosta 1,7 % maksu operaation summasta. Kirjanpitopalveluista henkilöyrittäjälle on koitunut keskimäärin 7 000 – 10 000 ruplan kuukausimenot. Jos säädös peruttaisiin, pankit menettäisivät huomattavan osan tuloistaan. Kuluvan vuoden I kvartaalilla pankkien komissiotuloista 38 % eli 88,7 miljoonaa ruplaa tuli henkilöyrittäjiltä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?