Twitter

Venäjä vapautti puoluejärjestelmää: ”Puoluebuumia” odotellessa?

  • chat

Venäjän parlamentin alahuone on tänään odotetusti hyväksynyt joukon lakimuutosesityksiä poliittisten puolueiden rekisteröimisen helpottamisesta. Duuma äänesti lakimuutosten puolesta yksimielisesti.

Asia siirtyy seuraavaksi parlamentin ylähuoneen käsittelyyn ja lopullisesti lakimuutoksen hyväksyy presidentti.

Duuman hyväksymä lakimuutospaketti tarkoittaa käytännössä huomattavia helpotuksia uusien puolueiden perustamiseen ja niiden viralliseen rekisteröintiin liittyviin säännöksiin. Nykyään voimassa olevassa laissa on ollut muun muassa vaatimus siitä, että puolueella tulee olla 40 000 jäsentä ennen kuin oikeusministeriö voi sen virallisesti rekisteröidä puoluerekisteriin. Perjantaina hyväksytyn lakimuutoksen myötä tämä vaatimus alenee 500 jäseneen. Lisäksi myös puolueen rekisteröimiseen vaadittavien asiakirjojen määrä pienenee. Oikeusministeriölle jää edelleen oikeus kieltää puolueen rekisteröinti, mikäli sen säännöt ovat ristiriidassa Venäjän lakien kanssa. Myös vaaliliittojen muodostaminen vaalien yhteydessä jää näiden lakimuutostenkin jälkeen vielä mahdottomaksi.

Vuodesta 2009 Venäjällä on toiminut yhteensä seitsemän virallisesti rekisteröityä puoluetta. Niistä neljä on edustettuna Venäjän nykyisessä duumassa. Vielä 2000-luvun alkupuolella puolueiden määrä laskettiin kymmenissä. Ennätys lyötiin vuoden 1995 parlamenttivaaleissa, jolloin kandidaattejaan parlamenttivaaleihin asetti yhteensä 43 puoluetta.

Vaatimus korkeasta jäsenmäärästä johti muun muassa Vladimir Ryzhkovin johtaman Tasavaltalaispuolueen poistamiseen puoluerekisteristä vuonna 2007. Tuolloin oikeusministeriö perusteli puolueen virallisen statuksen epäämistä juuri riittämättömällä jäsenmäärällä. Puolueen lakkauttamispäätöstä käsiteltiin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, joka totesi huhtikuussa 2011 antamassa lausunnossaan Tasavaltalaispuolueen lakkauttamisen perusteettomaksi. Pari viikkoa sitten Venäjän oikeusministeriö pyörsikin lakkauttamispäätöksensä ja lupasi palauttaa Ryzhkovin puolueelle virallisen statuksen.

Vladimir Ryzhkov on ollut yksi aktiivisimmista viime aikojen kansalaisprotesteissa esiintyneistä ja niiden taustavoimissa vaikuttaneista oppositiopoliitikoista. Vaatimus puolueiden rekisteröinnin helpottamisesta on esitetty lähes kaikkien viime kuukausien protestitapahtumien yhteydessä. Viime joulukuussa asiaan otti kantaa presidentti Dmitri Medvedev, joka joulukuussa pitämässään linjapuheessaan lupasi liberalisoida Venäjän puoluejärjestelmää. Vielä helmikuussa, tavatessaan ns. ”järjestelmän ulkopuolisten” oppositiopuolueiden edustajia, Medvedev lupasi toteuttaa linjapuheessaan antamansa lupauksetvielä ennen omanpresidenttikautensa päättymistä. Puoluejärjestelmän uudistukset vietiinkin duumassa läpipikaisessa aikataulussa, ”nopeutetun wieniläisvalssin tahdissa”, erästä venäläistä toimittajaa lainatakseni.

Medvedevin joulukuiselle lupauslistalle kuuluu myös muun muassa paluu kuvernöörien valitsemiseen suorilla kansanvaaleilla. Medvedevin poliittisen kurssin reivaus onkin varsin huomionarvoista esimerkiksi siinä valossa, vielä viime vuoden toukokuussa – siis vain muutama kuukausi ennen Venäjän ”Valkoista talvea” – Medvedev totesi, että suoriinkuvernöörivaaleihin voidaan palata vain noin ”10-15 vuoden kuluttua”. Kurssin muuttumiseen on kiistatta vaikuttanut viime kuukausien kansalaisliikehdintä. Se, jatkuvatko poliittisen järjestelmän liberaalituulten puhaltelu myös tulevaisuudessa, nähdään kuitenkin vasta seuraavan presidentin tartuttua ruoriin toukokuussa.

Eri asiantuntijoiden mukaan puoluejärjestelmän liberalisoiminen saattaa johtaa lähiaikoina varsinaiseen ”puoluebuumiin” Venäjällä. Uusien puolueiden perustamista suunnittelevat muun muassa bisneksestä politiikkaan siirtynyt liikemies Mihail Prohorov sekä Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov. Prohorovin kotisivuilla jokainen halukas pääsi äänestämään ehdotuksia uuden puolueen nimeksi. Eniten ääniä saivat nimiehdotukset ”e-Venäjä” sekä ”Uusi Venäjä”. Politiikan veteraani Mihail Gorbatshov puolestaan suunnittelee Venäjän Sosialidemokraattisen puolueen perustamista (tai pikemminkin sen elvytystä) yhteistyössä liittolaisensa Aleksander Lebedevin kanssa. Mahdolliselle puolueelle olisi hyvä pää-äänenkannattajakin tarjolla: Gorbatshovin ja Lebedevin omistama Novaja Gazeta kun on yksi seuratuimmista oppositiosanomalehdistä Venäjällä.

Venäjän luonnonsuojeluvirastossa ja Moskovan kaupunginosaprefektinä aikoinaan työskennellyt poliitikko Oleg Mitvol puolestaan suunnittelee Vihreän liiton perustamista. Aiempien tietojen mukaan Vihreä liitto -puolueen perustamiskokous järjestettäisiin jo tulevana viikonloppuna.

Myös isänmaalliset suunnittelevat omien puolueiden rekisteröimistä. Yhden hankkeen takana on muun muassa kiellettyjen Slaavilaisen liiton sekä laitonta maahanmuuttoa vastustavien DPNI –järjestöjen aktivistit Dmitri Demushkin sekä Aleksander Belov. Toista kansallismielisen puolueen perustamishanketta vetää puolestaan DPNI:n aktivisti Vladimir Tor.

Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä talouslehti Vedomostin mukaan Venäjän oikeusministeriö oli saanut jo maaliskuun puoliväliin mennessä yhteensä 68 hakemusta uusien puolueiden rekisteröimisestä. Puoluekandidaattien joukossa on nimiä, jotka herättävät takaumia 1990-luvun monivärisestä puoluetilkkutäkistä. Tyrkkyjen joukossa on nimittäin esimerkiksi sellaisia nimiä, kuten Oluen ystävien puolue, Monarkistinen puolue, Rakkauden puolue sekä ”Puolue ilman nimeä”.

Mikäli parlamentin ylähuone ja presidentti hyväksyvät uudet lakimuutokset ja oikeusministeriö ehtii käsitellä hakemukset, osa näistä uusista puolueista voi käytännössä asettaa omia ehdokkaitaan jo kuluvan vuoden syksyllä järjestettävissä aluevaaleissa. Sillä aikaa Venäjän keskusvaalilautakunnan jäsenten harmaantuneet hiukset harmaantuvat entisestään miettiessä sitä, miten kaikki mahdolliset uudet puolueet saadaan mahdutettua äänestyslipukkeisiin. Nykyisissä äänestyslipuissa kun on tilaa vain 35 nimelle.

Venäjän mahdollisen ”puoluebuumin” kynnyksellä nousee väistämättä mieleen kysymys siitä, onkohan Venäjän oppositio sittenkin saamassa enemmän kuin mitä tilasi? Tilanteessa, jossa on lukuisissa puheenvuoroissa peräänkuulutettu hajanaisten oppositiovoimien yhdistämistä, kymmenien uusien puolueiden marssiminen politiikan areenalle saattaa nimittäin hajauttaa oppositiota entisestään.

Salasana hukassa?