Twitter

Mirax Group kaatui tyylillä

  • chat
  • Kommentoi

Venäjän rakennussektorilla koettiin tänään historian havinaa, kun yksi maan tunnetuimmista rakennusyhtiöistä kertoi lakkauttavansa brändinsä.

Näyttävistä ja elitistisistä rakennusprojekteistaan tunnettu Mirax Group ehti toimia Moskovan ja Venäjän rakennussektorilla yhteensä lähes 17 vuotta. Nyt yhtiölle tuli kuitenkin mittari täyteen.

Vaikka Mirax Group jatkaa edelleen liiketoimintaansa, brändin lakkauttaminen on mahdollinen askel kohti yhtiön konkurssia.

Mirax Groupin brändin lakkauttamisesta kertoi tänään yhtiön pääjohtaja Sergei Polonski lähes liikuttavassa lehdistötilaisuudessa. Kuin tapahtuneen melankolista luonnetta korostaakseen, Polonski totesi tilaisuuden lopussa: ”Pyydän kaikilta anteeksi. Älkää kutsuko minua enää liikemieheksi”.

Mirax Groupin harteille jäi lähes 600 miljoonan dollarin velat sekä useita keskeneräisiä rakennusprojekteja. Brändin lakkauttamisesta huolimatta yhtiö on luvannut hoitaa velvoitteensa asiakkaitaan ja velkojiaan kohtaan. Loppuun tulisi saattaa muun muassa laman myötä jäihin laitettu Federaation torni -nimellä kulkeva pilvenpiirtäjäprojekti Moskovassa.

Erityisesti juuri tämä puolivalmis Federaation-torni tulee muistuttamaan vielä pitkään moskovalaisia pormestari Juri Luzhkovin aikakauden megalomaanisista rakennusprojekteista ja tavoitteesta muokata Moskovasta kansainvälinen liike-elämän keskus. Tavoitteet karahtivat karille viimeistään taloustaantuman ja rakennussektoria riepotelleen laman myötä. Venäjän rakennussektori on alkanut piristyä, mutta Mirax Groupia se ei enää pelastanut.

Osallistuin asiakkaani edustajana keväällä vuonna 2008 Moskovassa järjestetylle arkkitehtuurin ja rakentamisen messuille, jonka pääsponsorina Mirax Group hääräsi. Tuolloin kaikki näytti vielä hyvältä ja yhtiö oli messuilla erittäin näyttävästi läsnä. Messujen jälkeen suunnittelimme silloisen asiakkaani kanssa Mirax Groupista ostajaa tuotteillemme. Melko pian taantuma alkoi kuitenkin synkistää rakentamisen näkymiä ja suunnitelmat jäivät tuolloin pöytälaatikkoon parempia päiviä odottelemaan. Mirax Groupille ei parempaa päivää kuitenkaan koittanut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?