Twitter

Venäjän Urals-öljyn hinta ja ruplan kurssi ovat edelleen vahvistuneet

Urals-öljylaadun tynnyrihinta on noussut kuukaudessa hieman yli 30 dollarista noin 40 dollarin tasolle. Hinta on nyt samalla tasolla kuin maaliskuun alkupuolella, mutta on edelleen noin 40 prosenttia matalammalla kuin vuoden alussa. Kesäkuussa Urals-laadun tynnyrihinta on poikkeuksellisesti ollut hieman korkeampi kuin Pohjanmeren Brent-laadun.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa on vahvistanut OPEC+ -maiden uusi tuotannonrajoitussopimus, joka tuli voimaan toukokuun alussa ja on voimassa vuoden 2022 huhtikuuhun asti. Öljyn hintaa on lisäksi vahvistanut eräiden OPEC+ -maiden sovittua suuremmat leikkaukset (esim. Saudi-Arabia) ja tuotannon supistuminen muissa maissa (esim. Yhdysvalloissa). Kansainvälinen energiajärjestö IEA:n arvion mukaan raakaöljyn tarjonta supistui toukokuussa lähes 12 milj. tynnyrillä päivässä. Venäjällä öljyntuotanto supistui toukokuussa 14,5 % vuotta aiemmasta ja tammi-toukokuussa vain 2,3 %. Kesäkuun alussa OPEC+ -maat sopivat jatkavansa touko-kesäkuulle sovittuja leikkauksia kuukaudella heinäkuun loppuun asti. Öljyn hintaa on vahvistanut myös markkinoiden kysyntänäkymät, jotka ovat aavistuksen parantuneet monien maiden alettua purkaa koronavirusrajoituksia asteittain. IEA ennustaa kuitenkin öljyn päiväkysynnän supistuvan n. 8 milj. tynnyrillä vuonna 2020 viime vuodesta ja olevan vielä vuonna 2021 yli 2 milj. tynnyriä pienempi kuin vuonna 2019.

Öljyn hinnan vahvistuminen on näkynyt ruplan kurssissa. Ruplan kurssi on vahvistunut kuukaudessa noin 5 prosenttia suhteessa dollariin ja noin prosentin suhteessa euroon. Vuoden alkuun verrattuna ruplan dollarikurssi ja eurokurssi ovat edelleen noin 12 prosenttia heikommalla tasolla.

Lähde: Suomen Pankki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?