Twitter

Venäjän inflaatio hidastunut

  • status
  • Kommentoi

Kuluttajahintojen nousu vuoden takaisesta oli huhtikuussa 4,1 % ja alkuvuonna vain hieman tätä ripeämpää (4,5 %). Vuoden 2016 lopussa vuosi-inflaatio oli 5,4 %.

Kuluttajahintojen nousu oli nopeimmillaan liki 17 % keväällä 2015, kun ruplan devalvoituminen vuodenvaihteessa 2014–15 siirtyi nopeasti kuluttaja- ja tuottajahintoihin. Viimeisen kahden vuoden ajan hintojen nousuvauhti on tasaisesti hidastunut. Hintakehityksen tasautumisen taustalla ovat ruplan vahvistuminen, kaksi hyvää satovuotta sekä rahapolitiikan muutokset keskuspankin siirryttyä inflaatiotavoitteeseen.

Keskuspankin inflaatiotavoite on 4 % kuluvan vuoden lopussa. Inflaatio-odotukset ovat yhä  tavoitetta korkeammalla, mikä heijastaa kokemuksia edellisten vuosikymmenten nopeasta inflaatiosta. Odotuksetkin ovat viime kuukausina hieman laskeneet, mikä on antanut tilaa keskuspankin koronlaskuille alkuvuonna (avainkorko on nyt 9,25 %). Reaalikorko on historiallisen korkea, sillä alle vuoden pituisten yrityslainojen nimellinen keskikorko on yli 11 %.

Lähde: Suomen Pankki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?