Twitter

Krimin liittäminen Venäjään vaikuttaa myös yliopistoihin

Krimin liittäminen Venäjän yhteyteen vaikuttaa myös yliopistoihin pääsyyn Venäjällä, kertoo Reuters artikkelissaan.

Krimiltä Venäjälle yliopistoon hakevien opiskelijoiden määrä on kasvanut. Yliopistojen ilmaiset tai edulliset opiskelukiintiöt joutuvat entistä suuremmat hakijamäärän kohteeksi, jolloin mahdollisuudet päästä opiskelemaan huononevat. Samalla talouden taantuman vuoksi yliopistojen saamat varat valtion budjetista ovat vähentyneet, jolloin yliopistot joutuvat tulojen hankkimiseksi vähentämään ilmaisten opiskelijapaikkojen määrää. Opiskelijavirta Krimiltä aiheuttaa kitkaa venäläisten hakijoiden keskuudessa, jotka joutuvat kilpailemaan entistä harvemmista paikoista entistä useampien hakijoiden kanssa.

Venäjä käytti noin neljä prosenttia bruttokansantuotteesta koulutusmenoihin vuonna 2014. Vastaava luku Suomessa oli vajaat kuusi  ja Yhdysvalloissa noin viisi prosenttia. Neuvostoliiton aikaan koulutus oli armeijan ohella valtion erityisessä suojelussa osana kylmää sotaa mutta tilanne on nyt muuttunut.

Reutersin artikkeli luettavissa täällä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?