Twitter

Hintavalvontaa syyttäjänviraston johdolla

Alueellisten syyttäjänvirastojen työntekijät ovat suorittaneet myymälöiden hintatason tarkastuksia Venäjän pääsyyttäjä Juri Tshaikan 16.1. antaman määräyksen nojalla, uutisoi RBC. Tarkastukset ovat valtakunnanlaajuisia.

20.-23.1. suoritetuissa tarkastuksissa pyrittiin selvittämään keskeisten tuotteiden hinnanmuodostusmekanismeja kauppaketjuissa sekä selvittämään hinnankorotusten perusteita. Selvityksen tuloksia julkaistiin viranomaissivustolla perjantaina ja lauantaina. Esim. Samaran alueella elo- ja joulukuun välillä kaali kallistui 353 %, kurkku 544 % ja paprika 654 %, tattarin hinta nousi 276 %. Lihatuotteiden, pakastekalan, juuston, smetanan ja perunan hinnat nousivat yli 50 %. Tammikuussa nousu jatkui: kuukauden 22 ensimmäisen päivän aikana tomaattien hinta nousi 26 %, kurkun 48 %, porkkanan 58 % ja viinirypäleiden 85 %. Tarkastajat toimittivat tulokset alueellisen kilpailuviraston käsiteltäviksi.

Muutamilla alueilla hintoja alennettiin tarkastauksen jälkeen. Esim. Brjanskin alueen kaikissa merkittävissä kauppaketjuissa vähittäishintoja oli nostettu, vaikka hankintahinnat olivat pysyneet ennallaan. Tatarstanin ja Udmurtian syyttäjänviraston työntekijät epäilevät alueiden kauppaketjuja hintasopimuksista.

Kaupan edustajien mukaan syyttäjänviraston ohella tarkastuksia ovat suorittaneet kuluttajavalvontavirasto ja maatalouden valvontavirasto. – Me raportoimme muutenkin viikoittain myymälöiden hinnoista, joten he tekivät paljon turhaa työtä: tarkastivat hinnastoja, toimitusaikoja ja alkuperätodistuksia, sanoo Semja-ketjun omistajiin kuuluva Oleg Ponomarjov.

Salasana hukassa?