Twitter

Jamalin projektien rahoja ”Turkish Streamiin”

Gazpromin tytäryhtiöissä työskentelevien henkilöiden mukaan kaasumonopoli aikoo tukea suunnitteilla olevaa Turkin suunnan kaasuputkea varoilla, jotka oli alunperin tarkoitettu Jamalin niemimaan projekteihin. Turkkiin rakennettavan kaasuputken on määrä korvata kaasutoimitukset Ukrainan kautta sekä South Stream -projekti, josta Venäjä vetäytyi viime vuoden lopussa.

Gazprom dobytsha Nadym – ja Gazprom dobytsha Jamburg -yhtiöiden työntekijät kertoivat Izvestija-lehdelle, että kaasumonopoli on muuttanut suunnitelmiaan kahden lupaavimman kaasuesiintymän, Bovanenkovon ja Tazovskin kaasukenttien suhteen. Bovanenkovon kolmannen vaiheen käynnistämistä on lykätty aiotusta vuodesta 2017 määräämättömällä ajalla ja Tazovskin esiintymän investointeja on supistettu. Varat suunnataan mitä todennäköisimmin Turkish Stream -projektin suunnitteluun, osa voidaan sijoittaa myös Harasaveiskin esiintymän nopeutettuun hyödyntämiseen ja Sila Sibiri (Power of Siberia) -putken rakentamiseen, sanovat lähteet. Gazprom ei kommentoi investointiohjelman yksityiskohtia muilta osin kuin toteamalla Bovanenkovon kolmannen vaiheen todella tulleen siirretyksi vuoteen 2018.

On epäselvää, oliko pohjoisen projektien varojen siirto Turkish Streamiin mukana yhtiön kuluvan vuoden investointisuunnitelmassa. Yhtiön investointiohjelma kuluvalle vuodelle on kaikkiaan 840,35 miljardin ruplan laajuinen – viimevuotista 186 miljardia ruplaa suppeampi mutta toissavuotista laajempi. Viime vuoden lopussa Gazpromin Aleksei Miller ilmoitti, että vuoden 2020 jälkeen Turkish Stream tulee olemaan ainoa reitti tällä hetkellä Ukrainan kautta Eurooppaan kulkevalle kaasulle, ja eurooppalaisyhtiöiden tulee rakentaa putkistot Turkin ja Kreikan rajalta eteenpäin.

– Tilantessa, jossa Gazprom tyydyttää täysin sekä kotimaan että vientikysynnän, kaikkia uusia projekteja voidaan lykätä myöhempään ajankohtaan, sanoo Kansallisen energiaturvallisuusrahaston kaasualan varapääjohtaja Aleksei Grivatsh. – Tuotannon lisääminen olisi perusteltua, jos yhtiö olisi varma uusista markkinoista. Nyt kaasun kysyntä sen sijaan on pysähdyksissä, EU:ssa se supistui 2014 yli 10 %:lla, ja tendenssi jatkunee useamman vuoden, toteaa Grivatsh. – Suunnat, joilla on odotettavissa hidastumista jatkossakin, ovat Jamalin ja Länsi-Siperian projektit, niitä jarrutetaan. Analyytikot arvoivat kaasun hinnan putoavan öljyn hinnan laskun myötä kuluvana vuonna 250 dollarin tasolle tuhannelta kuutiolta.

Salasana hukassa?