Twitter

Laktoosittoman juuston tuonti EU-maista Venäjälle 7,5-kertaistui

Venäjän federaation tullin mukaan Venäjälle tuotiin vuonna 2014 Euroopan maista noin 19,5 tuhatta tonnia laktoositonta juustoa. Vuonna 2013 määrä oli 7,5 kertaa pienempi eli 2,6 tuhannen tonnin luokkaa, kirjoittaa Izvestija.Tuonnin lisäys johtuu siitä, että elintarviketuontikielto EU-maista ei koske laktoosittomia tuotteita, joita osa kansalaisista tarvitsee terveyssyistä. Laktoositon tuotanto ei kuitenkaan juuri eroa tavallisesta, ja osa eurooppalaistuottajista on nopeasti orientoitunut uudelleen.

Vuonna 2013 juustoa tuotiin Venäjälle EU-maista 260 tuhatta tonnia. Venäjän maidontuottajien liitto Sojuzmolokosta kerrotaan, että kaikki Euroopan maista tällä hetkellä tuotava juusto on poikkeuksetta laktoositonta.  Markkinatoimijoiden mukaan eurooppalaisjuustojen tuojilla on kaikki perusteet laajentaa laktoosittoman juuston tuontia Venäjälle, kunnes Ukraina-pakotteiden vastatoimeksi elokuussa käyttöön otetut elintarviketuontirajoitukset poistetaan.

– Mikä tahansa juusto voidaan katsoa laktoosittomaksi, sillä juustossa on merkittävästi vähemmän laktoosia kuin maidossa. Samoin rahkassa. Niitä valmistettaessa laktoosi poistuu heraan, sanoo venäläisen Anantal-juustolan hallituksen puheenjohtaja Aleksadr Nikitin. – Länsituottajat ovat poistaneet eräistä tuotelinjoistaan viimeisetkin laktoosin rippeet. Mitä tahansa juustoa voi kutsua laktoosittomaksi ja tuoda sitä Venäjälle maista, joita tuontirajoitukset koskevat. Kieltoihin on jätetty porsaanreikä, jota tuottajat käyttävät aktiivisesti hyväkseen. Mitä tulee kotimaiseen juustonvalmistukseen, meidän yrityksemme eivät ole kehittäneet laktoosittomien juustojen tuotantoa, koska sellaisten kulutus on ollut alhaista. Vuonna 2013 laktoosittomia tuotteita tuotiin maahan kysyntää enemmän.

Nikitinin mukaan elintarviketuontikielto on vaikuttanut myönteisesti Venäjän juustotuotantoon, joka oli ennen niitä laskusuunnassa tuontijuustojen vallattua 60 % markkinoista. – Venäjän lainsäädännössä ei ole vahvistettu laktoosittomaksi määritellyn juuston suurinta mahdollista laktoosisisältöä, vahvistaa maataloustuotannon laatua valvovan Rosselhoznadzorin edustaja Nikolai Aleksejenko. – Selvitämme tuontijuustojen koostumuksen, ja jos ne ovat turvallisia, laadukkaita ja sisältävät vähän maitosokeria, ne pääsevät markkinoille, sanoo Aleksejenko.

Tanskalainen Arla Foods -ryhmä ei kommentoi laktoosittoman tuonnin lisääntymistä viitaten siihen, ettei vuoden 2014 tuonnista eikä kuluvan vuoden ostoista ole vielä tarkkoja lukuja. Suomalainen Valio ilmoittaa, ettei ole elokuun 2014 jälkeen toimittanut laktoosittomia tuotteita Venäjälle aluksi tuontikiellon ja sittemmin Venäjän valvontaviranomaisten käyttöönottamien lisätarkastusten johdosta. – Tällä hetkellä Valiolta ei ole Venäjällä myynnissä mitään laktoositonta tuotantoa, juustot mukaan lukien. Muiden EU-maiden laktoosittomien tuotteiden toimituksen asemasta meillä ei ole tietoa, toteaa Valion edustaja.

Salasana hukassa?