Twitter

Keskuspankin raha- ja luottopolitiikan paimen vaihtui

Venäjän keskuspankin entisen varapääjohtajan (1991-1994 ja 2004-2006) ja Venäjän yritystoiminta-akatemian professorin Dmitri Tulinin paluusta keskuspankin raha- ja luottopolitiikan vastuuhenkilöksi tehtiin päätös presidentinhallinnossa, sanovat RBC-uutistoimiston lähteet. Lähteiden mukaan päätös tehtiin jo ennen mustaa torstaita eli 16:tta joulukuuta.

Kremlissä päätettiin keskuspankin henkilövaihdoksista ruplan viime syksynä alkaneen devalvoitumisen johdosta, kertovat RBC:n pankkiirilähteet. Kreml piti tärkeänä katkaista valuuttamarkkinoiden paniikin, jota provosoivana tekijänä pidettiin raha- ja luottopolitiikasta vastanneen Ksenija Judajevan asiantuntijuuden alhaista arvostusta markkinoilla.

Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullinalle lojaali Judajeva sai pitää asemansa keskuspankin varapääjohtajana, mutta raha- ja luottopolitiikasta vastaavaksi varapääjohtajaksi pankissa nimitettiin nyt Judajevan sijaan Tulin. Keskuspankki sopi asiasta presidentin neuvonantaja Andrei Belousovin kanssa, kertoo pankinjohtajalähde RBC:lle. Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää presidentinhallinnon sekaantuneen nimitykseen.
Tulin muistetaan markkinoilla mm. eräänä talletusvakuusjärjestelmän luomisen taustahenkilönä, muistuttaa RBC.

Salasana hukassa?