Twitter

AvtoVAZ myy tuotantoaan vain etukäteismaksulla

Tammikuussa valmistuvat Ladat myydään välittäjille ainoastaan etukäteen maksettuina, kertoo Vedomosti-lehti. Asiaa koskeva kirje lähti välittäjille joulukuun lopussa. Autot on maksettava 19.1. mennessä, kiintiötoimitukset toteutetaan helmikuun alkuun mennessä. Helmikuun tuotannon osalta maksukäytäntö ei ole vielä tiedossa, kirjoittaa lehti.

Viime aikoihin saakka AvtoVAZ on toimittanut autot välittäjille noin kuukauden maksuajalla toimituksesta. Syytä käytännön muuttamiseen ei ilmoitettu, kertovat välittäjät. AvtoVAZin edustaja ei vastannut Vedomostin tiedusteluun.

AvtoVAZ on muuttanut samalla välittäjien kannustinjärjestelmää nostaen välittäjän marginaalin kiinteää osaa 6 %:sta 10 :iin. Välittäjille etukäteismaksu on vaikea pala, sillä se edellyttää korkeakorkoisten lisälainojen ottamista tiukoilla lainamarkkinoilla. Välittäjät arvioivat ostojen supistuvan – eräs välittäjä kertoo lunastavansa vain kolmanneksen sovitusta kiintiöstä -, mikä on epäedullista myös valmistajalle.

Venäjän autovälitysliikkeiden yhdistyksen puheenjohtaja Vladimir Mozhenkov sanoo etukäteismaksun supistavan myyntiä. – Valmistaja suojautuu käytännöllä mm. valuuttariskeiltä. Etukäteismaksua käytettiin myös 2009 kriisin aikana, kun eräät välittäjät eivät maksaneet ostojaan. Myöhemmin palattiin kuitenkin normaaliin maksukäytäntöön, muistuttaa Mozhenkov.

Salasana hukassa?