Twitter

Tuontisuolaa halutaan korvata kotimaisella

Venäjän Kuluttajavalvontavirasto Rospotrebnadzor kiistää tiedotusvälineissä esiintyneet tiedot, joiden mukaan se olisi suositellut vähittäismyyntiketjuille maahantuodun valkovenäläisen ja ukrainalaisen suolan poistamista valikoimista heikkolaatuisena. 12.12. virasto kiristi ukrainalaisten Artemsolin ja Slavjanskaja solin sekä valkovenäläisten Mozyrsolin ja Belkalin Venäjälle saapuvien suolatoimitusten valvontaa ja ilmoitti, ettei näiden yhtiöiden suola ”vastaa elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia”. Lisärajoituksia ei viraston mukaan ole tämän jälkeen annettu.

Kommersant-lehti uutisoi tiistaina, että viraston eräät osastot olisivat joulukuun lopussa lähettäneet kauppaketjuille kirjeen, jossa pyydetään kertomaan, onko liikkeiden hyllyllä em. tuottajien suolaa tavoitteenaan ”mainitun tuotannon poistamiseen kierrosta”, muistuttaa 1prime.

Gazeta-verkkolehti kertoo X5 Retail Groupin varoittavan suolan hinnannoususta, mikäli tuontisuola poistuu markkinoilta. Ketjun myymästä suolasta puolet on valkovenäläistä, loput venäläistä ja ukrainalaista tuotantoa. Ukrainan ja Valko-Venäjän tuonnin osuus Venäjän suolamarkkinoista on 56 %. Tiedotusvälineiden mukaan venäläiset suolantuottajat toimivat tällä hetkellä vain 60 % kapasiteetilla ja ovat valmiit täyttämään tuontisuolan mahdollisesta poisjäännistä syntyvän aukon.

Salasana hukassa?