Twitter

Pankkiirit pyytävät keskuspankkia laskemaan avainkorkoa

Venäläispankkiirit ja valtakunnanduuman kansanedustajat pyytävät keskuspankkia laskemaan avainkoron tammikuun aikana 17 %:sta 15 %:iin ja sen jälkeen asteittain kriisiä edeltäneelle 10,5 % vuotuisen koron tasolle. Asiasta kertoi Izvestija-lehdelle valtakunnanduuman rahoitusmarkkinakomitean varapuheenjohtaja ja Alueellisten pankkien yhdistyksen puheenjohtaja Anatoli Aksakov. Hänen allekirjoittamansa vetoomus on toimitettu keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullinalle.

– Venäjän pankkipalvelumarkkinoilla syntynyt tilanne herättää vakavaa huolestuneisuutta, kirjoittaa Aksakov. – Huolimatta valuuttamarkkinoiden määrätystä vakiintumisesta ja odotetuista vero- ja budjettivarojen tulovirroista pankit kärsivät tuntuvasta likviditeettiongelmasta. Pankkiirien mielestä avainkoron noston aiheuttama prosenttikorkojen laukkaava nousu on jo käynnistänyt yritysten maksukyvyn menetysprosessin. Pankkiirit ovat varmoja siitä, että tilanteen säilyminen nykyisellään aiheuttaa konkurssiaallon ei ainoastaan luottolaitoksissa vaan myös koko joukossa yrityksiä ja yhtiöitä, kirjoittaa Aksakov.

Aksakov katsoo, että alkajaisiksi riittäisi avainkoron lasku kahdella prosenttiyksiköllä. – Jos pankkiirit lainaavat rahaa keskuspankilta 15 % korolla, he voivat lainata sitä eteenpäin 18-20 % vuosikorolla. Nyt yritykset maksavat pankeille lähes 30 % vuosikorkoa. Avainkoron lasku mahdollistaisi myös henkilöasiakkaiden lainakorkojen laskemisen. Jos kulutusluottojen maksimivuosikorot on keskuspankin verkkosivuilla nyt määritelty 30-60 % tasolle lainasta riippuen, niin ehdotuksemme läpimenon jälkeen haarukka olisi 20-50 %.

Keskuspankki ei torju avainkoron laskemisen mahdollisuutta. – Raha- ja luottopolitiikan höllentäminen on mahdollista, mikäli todetaan vakaa inflaation ja inflaatio-odotusten laskeva suuntaus eikä ilmeisiä uhkia rahoitusmarkkinoiden stabiiliudelle esiinny, sanotaan keskuspankin tiedotusosastolta. Inflaation arvioidaan olleen vuonna 2014 Venäjällä 10 % tasoa, kun se vuonna 2013 oli 6,5 %. Kuluvan vuoden I neljänneksellä inflaatio saattaa ylittää 10 % tason, minkä jälkeen sen arvioidaan laskevan valuuttakurssidynamiikan hintavaikutusten heiketessä ja talouden sopeutuessa ulkoisten tekijöiden muutokseen ja tuontirajoituksiin, kirjoittaa Izvestija.

Salasana hukassa?