Twitter

Maahanmuuttajien tulo Venäjälle romahti viime vuodesta

Venäjälle saapuvien maahanmuuttajien määrä laski tammikuun ensimmäisinä päivinä 70 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Asiasta kertoi Venäjän maahanmuuttoviraston johtaja Konstantin Romodanovski Rossija 24 -televisiokanavalle antamassaan haastattelussa. RBC-uutistoimisto kertoo maahanmuuton supistumisen johtuvan ruplan kurssin jyrkästä laskusta ja lainsäädännön uudistuksista.

Romodanovskin mukaan kaikista muista Keski-Aasian maista kuin Kirgisiasta tulevien määrä on laskenut. Samaan aikaan Ukrainasta Venäjälle saapuvien määrä on nousussa. Ukrainalaisten määrä Venäjällä on 1,6-kertaistunut viime vuoden tammikuun alusta. Myös Moldovasta, Kiinasta, Korean tasavallasta ja Korean kansandemokraattisesta tasavallasta tulijoiden määrä on kasvanut.

Jo joulukuussa Venäjän maahanmuuttajien liiton puheenjohtaja Muhammed Amin arvioi neljäsosan nykyisistä vierastyöläisistä poistuvan maasta lainsäädännön muutosten ja ruplan heilahtelujen johdosta. Maahanmuuttajatahot toivat tuolloin esille, että jos rupla asettuu tasolle 45-50 ruplaa dollarilta, tilanne on maahanmuuttajille kestämätön. Nyt dollarista saa yli 60 ruplaa. Venäjän maahanmuuttovirasto korosti, että vierastyöläisten Venäjällä saamat palkat ovat 5-10 kertaa korkeammat kuin heidän kotimaansa palkkataso, ja että IVY-maiden valuutat ovat ruplasta riippuvaisia.

Kuluvan vuoden alusta maahanmuuttajalta ei edellytetä erillisen työluvan saamista. Sen sijaan hänen on 30 vuorokauden kuluessa maahantulosta haettava maahanmuuttovirastosta patenttia. Hakemuksen liitteinä on oltava mm. sairausvakuutustodistus koko 1-12 kk mittaiselle työssäoloajalle, terveystodistukset psykiatris-neurologisesta ja narkologisesta hoitolaitoksesta sekä negatiivinen HIV-testitodistus, todistukset venäjän kielen, Venäjän historian ja lainsäädännön tuntemuksen osoittavista kokeista sekä Venäjän myöntämä veronumero. Patentti maksaa 1568 ruplaa kuussa, alueilla on oikeus käyttää korotuskertoimia.

Työtätekevien maahanmuuttajien ammattiliiton puheenjohtaja Renat Karimov pelkää, että pienestä palkasta tullaan joukkoluonteisesti maksamaan sekä itse suoritettava patenttimaksu että verottajan perimä 13 % tulovero. Karimovin mielestä verottaja ei oikein itsekään tiedä, miten näiden kahden maksun perintämekanismi hoidetaan.

Maahanmuutto ja laki -keskuksen johtaja Gavhar Dzhurajeva katsoo lainsäädännön tiukentumisen tuovan myötään myös hyviä puolia maahanmuuttajille. – Kun maahanmuuttaja itse hankkii patentin, hän on riippumattomampi työnantajasta ja voi paremmin puolustaa oikeuksiaan, sanoo Dzhurajeva. Hänen mukaansa se, ettei työnantaja enää hanki työlupaa, estää työnantajia kiristämästä työntekijöitä maastakarkotuksen uhalla ja jättämästä palkat maksamatta.

Salasana hukassa?