Twitter

Votkan hinta laskee helmikuun alusta

Venäjän alkoholisäätelyviranomainen Rosalkogolregulirovanie (RAR) antoi joulukuun 29. päivänä määräyksen vahvan (yli 28 % spriitä sisältävän) alkoholin vähittäisminimihinnan alentamisesta 1.2.2015 alkaen. Ensimmäistä kertaa minimihinnan käytössäoloaikana votkan hintaa lasketaan eikä nosteta. Puolen litran pullon 40-prosenttista votkaa voi helmikuun alusta saada 185 ruplalla, kun entinen minimihinta oli 220 ruplaa.

RAR:n määräys on jo rekisteröity oikeusministeriössä, kertoo suuren venäläisen alkoholituottajan edustaja RBC-uutistoimistolle. RAR:n työntekijä vahvisti tiedon, mutta viraston viralliset kommentit  uudesta minimihinnasta julkistetaan vasta myöhemmin.

Joulukuun alussa RAR:n johtaja Igor Tshujan kertoi, ettei Venäjän hallitus aio nostaa votkan hintaa vuonna 2015, sillä vahvan alkoholin valmistevero on jäädytetty vuosiksi 2015-2016 500 ruplaa spriilitralta. Tämän nojalla puolen litran votkapullosta maksetaan valmisteveroa 100 ruplaa.

Toiseksi syyksi votkan hinnan pitämiseen ennallaan Tshujan mainitsi pimeiden alkoholimarkkinoiden kasvun – vähävaraiset kuluttajat eivät pysty maksamaan nykyistä hintaa votkasta vaan turvautuvat pontikkaan, laittomaan tuotantoon ja välitykseen sekä ”lääkkeellisiin” nesteisiin. Votkan hinta oli noussut vuodessa 170 ruplasta 220 ruplaan ja lailliset markkinat olivat menettäneet 14 % kuluttajista. Alkoholituotannosta vastaava varapääministeri Aleksandr Hloponin sanoi joulukuussa alkoholimarkkinoiden säätelykomitean kokouksessa valtion budjetin menettävän  vuosittain pimeille markkinoille 30-50 miljardia ruplaa.

Salasana hukassa?