Twitter

Pietarissa jonotetaan metropoletteja vuodenvaihteen alla

Pietarilaisten metropolettihamstraus  ennen vuodenvaihteessa tapahtuvaa metromatkan kallistumista on johtanut valtaviin jonoihin jokaisella metroasemalla. Perjantaina metropolettia sai jonottaa 20-30 minuuttia, ja jonottamaan joutuivat luonnollisesti myös kertapoletin ostajien lisäksi kausilippujaan lataamaan halukkaat, joista vain harva turvautui automaatteihin. Lauantain aikana ostettiin 80 000 polettia (päivässä tavallisesti 15 000 -20 000) ja kassoihin jäi vain 600 000. Joulukuun aikana kansalaiset ovat kiikuttaneet kotiin varastoon pari miljoonaa polettia, ja nykyisen kysynnän oloissa niitä jää tammikuun alkuun mennessä maanalaisen kassoihin vain parisataa tuhatta.

Ennen lauantaita metron hallinto oli ainoastaan rajoittanut polettien myyntiä ostokerralla ensin kolmeen, sitten kahteen ja lopulta yhteen. Perjantaina joutilaat kansalaiset ostivat poletin ja siirtyivät taas jonon hännille toiset kolme ruplaa  säästääkseen, kertoo Fontanka. Kaupunginhallinnon puututtua tilanteeseen osa asemien työntekijöistä pantin tiedottamaan jonottajille matkakorttien automaattilatausmahdollisuudesta ja alettiin mainostaa 1960 ruplan hintaista myös vuodenvaihteen jälkeen voimassa olevaa 70 matkan lippua, joka suo saman edun kuin 70 poletin osto.

Pietarin kaupunginhallinnossa Smolnassa pohditaan poleteista luopumista kokonaan ja siirtymistä elektronisiin lippuihin myös kertamatkoissa, kuten Moskovassa on jo tehty. Asiasta on jo olemassa kuvernöörin ja varakuvernöörin toimeksianto, ja ehdotusta valmistellaan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Poleteista luopuminen vaatii sekä hallinnollisia että teknisiä muutoksia, joiden kustannuksia ja aikatauluja hallinnossa ei vielä haluta arvioida. – Ensi vuosi on taloudellisesti tiukka, sekin on huomioitava, sanoo Pietarin liikennekomitean puheenjohtaja Aleksandr Vorobjov.

Salasana hukassa?