Twitter

Kudrin: tuonnin korvaaminen kotimaisella tuotannolla voi toimia vain muutamilla aloilla

Kansalaisaloitteiden komitean puheenjohtaja ja Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin katsoo maan talouskriisin voivan venyä arvioitua kahta vuotta pitemmäksi. – Jos hallitus jatkaa virheellisiä toimiaan eikä ryhdy kiireellisiin talousuudistuksiin, miinusmerkkisiä kasvulukuja on odotettavissa seuraavien kahdesta neljään vuoden ajan ellei kauemmankin, sanoo Kudrin RBC-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa.

Kudrin pelkää Venäjän hallituksen toimenpiteiden kriisin keventämiseksi vain pidentävän lamaa. Näillä toimilla hän tarkoittaa talouskehitysministeriön päätöstä reservirahaston käytöstä sekä virheellisiä valintoja budjettimenojen karsimisessa ja ulkomaantuonnin korvaamisessa. – Valtion menoja supistetaan puolustus- ja sosiaalimenojen sijaan aloilta, joihin talouden nousu on sidoksissa – infrastruktuurista, opetuksesta ja työvoimakoulutuksen laadusta sekä terveydenhuollosta, kaikesta mikä takaa inhimillisen pääoman laadun, sanoi Kudrin.

Kudrin arvostelee hallituksen valitsemaa suuntaa ulkomaantuonnin korvaamiseen kotimaisella tuotannolla. – Meidän tulee ymmärtää, että länsituotteiden vastineiden hinnat tulevat olemaan korkeita, että venäläisyritykset pystyvät nostamaan toistaiseksi heikkolaatuisten tuotteiden hintoja ja panemaan tuoton liikkeelle sijoittamalla sen uuteen tuotantoon, jolloin 5-10 vuoden kuluttua voidaan saada laadultaan likipitäen vastaavaa tuotantoa, joka monilta osin ei kuitenkaan ole läntistä parempaa. Siis minä kansalaisena joudun korvaavan tuotannon maksumieheksi, Kudrin sanoo.

Kudrinin mukaan korvaavan tuotannon idea voi toimia vain muutamilla tuotannonaloilla, etupäässä puolustusteollisuudessa, joka saa hyödykseen kaikki etuudet. – Yksityissektorin tulee olemaan erittäin vaikeaa kilpailla – näillä yhtiöillä tulee aina olemaan enemmän kuluja kuin läntisillä kilpailijoilla. Siksi näen vakavia jarruttavia tekijöitä Venäjän kehityksen tiellä, sanoo Kudrin.

Kudrin arvioi öljyn hinnan pitkällä tähtäimellä asettuvan ”totuttua alempaan” haarukkaan eli 75-80 dollariin barrelilta. – Tämä merkitsee, että (valtion) harteilleen ottamien velvoitteiden kokonaistaakka kasvaa. Valtion velvoitteita on Kudrinin mukaan supistettava ”siirtymällä nykyaikaisempaan, kasvua tukevaan budjettirakenteeseen”. Vuoden 2008 kriisin aikana käytetyn kriisintorjuntaohjelman soveltaminen nykytilanteeseen ei takaa tuloksia ja sen toistaminen olisi virhe, varoittaa Kudrin. Viime viikolla Venäjän talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev kertoi RBC:lle antamassaan haastattelussa hallituksen aikovan ottaa uudelleen käyttöön 2008-2009 kriisintorjuntatoimet.

Hallituksella on vielä mahdollisuus kääntää tilanne, mutta se edellyttää Venäjän liike-elämän luottamuksen palauttamista valtion ja hallituksen politiikkaan kokonaisuudessaan, ei ainoastaan kriisinvastaisiin toimiin, katsoo Kudrin. Keskuspankin tulisi Kudrinin mukaan keskittyä vallitsevassa tilanteessa vain omiin tehtäviinsä. – Jos keskuspankki lähtee myöntämään edullisia luottoja teollisuudelle, avainkoron noston vaikutus jää minimaaliseksi. Keskuspankin tulee ajatella vain rahapolitiikkaa, ruplan kurssia ja inflaatiota eikä erillisten tuotannonalojen tukea, toteaa Kudrin.

Salasana hukassa?