Twitter

Ulkomaanmatkojen osto pysähtynyt

Venäläiset ovat lakanneet ostamasta ulkomaanmatkoja lähes kaikkiin perinteisiin suuntiin, ensi sijassa Euroopan maihin, tiedottaa Venäjän matkailuteollisuuden liitto. Syy on ilmeinen eli ruplan romahdus. – ”Mustan tiistain” jälkeen, jolloin euron kurssi ylitti 100 ruplan rajan, turistit ovat shokissa. Markkinat ovat halvaantuneet. Valmismatkojen myynti on yksinkertaisesti pysähtynyt, toteaa Venäjän matkailuteollisuuden liiton tiedottaja Irina Tjurina Gazeta-verkkolehdelle.

Uudenvuodenmatkojen myynti on viime vuodesta supistunut Tjurinan mukaan 50 %, eräisiin kohteisiin jopa 70 % . Jotkut asiakkaat joutuvat luopumaan matkoista kokonaan, sillä matkan lisäkulut kuten ruokailu ja retket ovat liian kalliita – tämä koskee varsinkin Euroopan kohteita. Tosin kokonaan maksettuja matkoja perutaan vähän, toteaa Tjurina.

Dramaattisin tilanne on niiden matkailijoiden kohdalla, jotka ovat maksaneet matkansa vasta osittain. Operaattorit vaativat heiltä loppusuoritusta dollarin tai euron uuden kurssin mukaisesti, eikä se sovi kaikkien kukkarolle. – Matkan joutuu joko maksamaan loppuun, lähtemään lyhennetylle matkalle tai peruuttamaan matkan menettäen osan maksamastaan summasta, sanoo Rosturizmin oikeusosaston johtaja Izo Arahamija. Arahamija kehottaa lukemaan tarkkaan palvelusopimuksen: jos siinä sanotaa, että operaattorilla on oikeus periä maksu muuttuneen kurssin mukaan, vaatimus on laillinen. Rosturizmiin on alkanut viime viikon lopulta alkaen tulla valituksia operaattorien asiakkailtaan vaatimista lisämaksuista, kertoo tiedottaja Irina Shtshegolkova.

– Vaikeuksiin saattavat joutua myös kokonaan matkansa maksaneet asiakkaat, sillä operaattorit eivät suorita maksuja yhteistyökumppaneilleen päivittäin vaan esim. kuun lopussa tai kvartaaleittain. Yhtiö on voinut saada suorituksen ajoissa eikä ole muuntanut sitä ulkomaanvaluutaksi. Näin syntyy kiistatilanne, sillä ruplan kurssin heikkenemiseen eivät ole syypäitä sen paremmin turistit kuin matkatoimistotkaan, toteaa Shtshegolkova. – Matkatoimistot voivat joutua samaan tilanteeseen kuin Astravel-operaattori, joka ei ruplan romahdettua ja kysynnän supistuttua kyennyt maksamaan yhteistyökumppaneidensa palveluja kokonaan ja pyysi asiakkaitaan maksamaan palveluista uudelleen, sanoo Tjurina.

Ulkomaanmatkailuun erikoistuneilta operaattoreilta vaadittavia minimirahoitustakuita suunnitellaan nostettavan 50 miljoonaan ruplaan, mikä herättää närkästystä alan toimijoissa. Muualla kuin suurissa keskuksissa toimivat operaattorit sekä pienet ja keskisuuret yrittäjät menevät vararikkoon, jos muutos hyväksytään, osa on jo nyt siirtynyt toimimaan vain kotimaanmarkkinoilla, kertoo Tjurina.

Ongelmia on tuottanut myös kotimaanmatkojen kasvanut kysyntä, esim. Sotshin Krasnaja Poljana ei ole kyennyt vastaamaan kysyntään, ja matkailijat valittavat, etteivät matkaa sovittaessa ilmoitetut rinnepassihinnat pidä kutiaan, kertoo Venäjän kilpailuvirasto FAS:n sosiaalisektorin ja kaupan valvontahallinnon esimies Timofei Nizhegorodtsev.

Irina Tjurinan mukaan Venäjän matkailuala elää nyt kovempaa aikaa kuin vuoden 2008 kriisin oloissa, jolloin supistuminen jäi alle 20 % tasolle. Tjurina pitää mahdollisena alan yritysten merkittävää yhdistymistä ensi vuonna. Tällä hetkellä matkailualan operaattoreita on Venäjällä noin 4 500, matkatoimistoja ei rekisteröidä ja niitä on noin 20 000.

Omatoimivarausten määrä on viime aikoina kasvanut merkittävästi, käy ilmi GfK Rus-yhtiön laatimasta kyselystä. 56 % venäläisistä pitää valmismatkaa parhaana ratkaisuna, 44 % varaisi matkansa itse. Moskovalaisista 47 % on omatoimivarausten kannattajia, pietarilaisista vain 28 %.

Salasana hukassa?