Twitter

Putin tuki keskuspankin talouslinjaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi torstaina kymmenennessä vuosittaisessa lehdistökonferenssissaan sekä kannattajiensa että kriitikoidensa kysymyksiin. Kolmituntinen konferenssi aloitettiin taloustilanteen ruotimisesta. Putin asettui tukemaan Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullinan ratkaisuja, mutta korosti, että myös muiden tahojen kuin keskuspankin on taisteltavainflaatiota vastaan, mm. kilpailuvirasto FAS:n tulee valvoa bensiinin ja elintarvikkeiden hintojen nousua. Putin arvioi vaikea taloustilanteen voivan epäsuotuisimmassa tapauksessa jatkua kahden vuoden ajan. Keskuspankin toimia hän sanoi pitävänsä oikeina mutta katsoi että ne voisivat olla myös operatiivisempia. Avainkoron nostoa hän kommentoi sanoen toivovansa, ettei se pysy niin korkeana koko vaikeaa aikaa. Presidentti vakuutti, ettei vientiyhtiöitä pakoteta myymään valuuttatulojaan.

Eräs esitetty kysymys koski Putinin vastikään liittokokoukselle pitämässään puheessa julistamaa armahdusta offshore-pääomalle. Kysyjän tiedustellessa, kuinka paljon pääomia hallitus toivoo näin saatavan takaisin maahan, Putin vastasi: – Ei yhtään. Kyse ei ole pääoman palauttamisesta vaan sen laillistamisesta, kotimaan sääntöjen mukaisesta rekisteröinnistä. Presidentti korosti valvovansa henkilökohtaisesti, ettei armahdusprosessia rikota. Hänen mielestään on erityisen tärkeää laillistaa paitsi ulkomailla sijaitseva omaisuus, myös kotimaahan esim. sukulaisten tileille piilotetut varat.

Putinin suorana televisiolähetyksenä esitetyn lehdistökonferenssin antia referoivat kaikki maan tiedotusvälineet, mm. Gazeta-verkkolehti.

Salasana hukassa?