Twitter

600 AVTOVAZ:n työntekijää osoitti mieltään supistuksia vastaan

Kuutisensataa AVTOVAZ-autonvalmistajan työntekijää osallistui sunnuntaina Togliattin (Toljatti) kaupungissa pidettyyn joukkokoukseen, joka vastusti yhtiön työvoimasupistuksia ja alhaista palkkatasoa. Asiasta kertoi TASS-uutistoimistolle alueidenvälisen Työn liitto -ammattijärjestön aluejärjestön puheenjohtaja Pjotr Zolotarjov. Toista tuntia kestänyt mielenosoitus sujui rauhallisesti, tiedottaa poliisin aluehallinto.

– Mielenosoituksen kaksi tärkeintä tavoitetta ovat supistusten lopettaminen AVTOVAZilla ja palkkojen nostaminen. Kehotamme myös käynnistämään kollektiivisen riitautusmenettelyn, jonka tulisi viime kädessä johtaa neuvotteluihin tehtaan johdon kanssa, muuten lakon mahdolisuutta ei voi sulkea pois, sanoi Zolotarjov. Mielenosoittajat tulivat kokoukseen punaisin LAKKO-tekstisin lipuin ja omatekoisin ”Ei irtisanomisille” -, ”Alas optimointi” -, ”Kädet irti AVTOVAZista” – sekä ”Komsomol rakentaa VAZia, Bo älä päätä meidän puolesta” -kyltein varustautuneina.

– Kollektiivisen riitautusmenettelyn käynnistämiseksi meidän tulee koota allekirjoitukset yli puolelta yrityksen työntekijöistä eli yli 30 000 henkilöltä. Silloin johdon on lain mukaan pakko istuutua kanssamme neuvottelupöytään, sanoi Zolotarjov. Hänen mukaansa ammattiliitot julkistavat tänään luettelon aktiiveista, jotka ryhtyvät lähiaikoina keräämään allekirjoituksia työriidan käynnistämiseksi. Zolotarjovin mukaan kaikki AVTOVAZin johdon viime aikoina esittämät ehdotukset tulee vahvistaa kirjallisesti.

Jo 31.10. Togliattissa järjestettiin vastaava mielenosoitus. Työntekijöiden keskipalkka oli lokakuun lopussa 28 000 ruplan tienoilla. Jedinstvo-ammattijärjestö vetosi mielenosoituksen jälkeen yhtiön johton neuvottelujen käynnistämiseksi, mutta vetoomus ei johtanut tuloksiin. AVTOVAZin pääjohtaja Bo Andersson ilmoitti lokakuun lopussa, ettei yhtiö irtisano henkilökuntaa ensi vuoden aikana, mutta henkilöstösiirtoja yksiköstä toiseen aiotaan jatkaa. – Tärkeintä on nostaa tuottavuutta 10-15 %, sanoi Andersson. 12.12.

Andersson kertoi kaikkien työntekijöiden saavan vuoden 2014 lopussa tulospalkkion, jonka maksamiseen suunnataan kaikkiaan 290 miljoonaa ruplaa. Ensi vuoden alusta tehdas aloittaa asteittaisen siirtymän tariffipalkoista kiinteisiin palkkoihin. Palkkatasoa on määrä tarkastaa ylöspäin kerran vuodessa. Kokonaisuudessaan AVTOVAZin sosiaalietuusbudjetti on kasvanut kuluvan vuoden aikana 22 % ja on tänä vuonna 2,2 miljardia ruplaa. Vastaava summa on määrä käyttää sosiaalietuuksiin myös ensi vuonna, toteaa 1prime-talousuutistoimisto.

Salasana hukassa?