Twitter

Gazpromin Miller: South Stream -investoinnit eivät mene hukkaan

Gazpromin Aleksei Miller kertoi Venäjän uudesta strategiasta Euroopan kaasumarkkinoilla Rossija 1-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa. Hän sanoi South Stream -putkiprojektista luopumisen olevan ”lopun alkua työskentelymallille, jossa me suuntauduimme toimituksiin loppukäyttäjälle”.

– Ellei ostaja halua, että tavara tuodaan hänelle kotiin, silloin hänen on mitä ilmeisimmin pukeuduttava ja lähdettävä kauppaan, ja talviaikana on pukeuduttava vielä lämpimämmin, sanoi Miller. Hän mainitsi myös, että kauppareissulle on hyvä ottaa mukaan ”paketti” (venäjäksi sana paket merkitsee muovipussia), ”vaikkapa sitten kolmas energiapaketti, olennaista on, ettei se jää tyhjäksi”.

Miller ilmoitti Ukrainan roolin kauttakulkumaana supistuvan nollatasolle, kun otetaan huomioon North Streamin kokonaiskapasiteetti sekä Turkin läpi rakennettava kaasuputki. Ukraina tulee Millerin mukaan jatkossa saamaan vain sen omaan käyttöön tarvittavan kaasun.

South Stream -projektin Miller sanoi olevan ehdottomasti loppuunkäsitelty ja huomautti, ettei Venäjä vetäytynyt projektista EU:n kolmannen energiapaketin johdosta vaan Bulgarian putken rakennustyötä koskevan kiellon takia. Venäjän projektiin sijoittamat 4 miljardia euroa tulevat Millerin mukaan hyödynnetyiksi Turkkiin meren pohjaa pitkin rakennettavassa kaasuputkiprojektissa eivätkä joudu hukkaan.

Miller katsoo EU:n South Stream -saarrollaan lahjoittaneen Turkille ”kaasuventtiilin”, jota se voi käyttää dialogissaan EU:n kanssa. EU vastusti South Stream -putken rakentamista pitäen sitä kolmannen energiapakettinsa määräysten vastaisena. Energiapaketin mukaan sama toimittaja saa käyttää ainoastaan 50 % putkikapasiteetista, loppu kapasiteetti jaetaan huutokaupassa. Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä South Stream -projektista 1.12., muistuttaa Millerin haastattelua referoinut RBC.

Salasana hukassa?