Twitter

Venäjä ja Kiina suunnittelevat yhteistoimintaa tietoverkkosääntelyssä

Venäjä ja Kiina suunnittelevat mittavat tietoturvallisuusalan yhteistoimintasopimuksen allekirjoittamista. Sopimuksen pohjalta Venäjän on määrä hyödyntää Kiinan kokemusta maailmanlaajuisen tietoverkon kansallisen segmentin sääntelyssä, kertoo valmisteluprosessiin perehtynyt nimetön taho Gazeta-lehdelle.

Kiinan Wuzhenissa käynnistyi keskiviikkona maailman tietoverkkohallintaa, sähköistä kaupankäyntiä ja kyberturvallisuutta käsittelevä konferenssi World Internet Conference 2014. Gazetan lähteen mukaan yksi konferenssin keskeisistä tavoitteista on Venäjän ja Kiinan dialogin käynnistäminen valmisteilla olevan kansainvälisen tietoturvasopimuksen merkeissä.

Konferenssiin osallistuvat Venäjän delegaatiossa mm. Roskomnadzor-valvontaviraston johtaja Aleksandr Zharov, viestintäalan varaministeri Rashid Ismailov, valtakunnanduuman edustaja Robert Shlegel sekä Venäjän federaation presidentin edustaja Igor Shtshogolev. – Venäjän ja Kiinan tietoturvayhteistyötä ei ole suoranaisesti kirjattu konferenssin ohjelmaan, mutta Shtshogolevin tulo merkinnee, että Venäjän ja Kiinan edustajat pohtivat näitä asioita perusteellisesti tilaisuuden epävirallisten osuuksien aikana, sanoo lähde.

– Vaikka Venäjän ja Kiinan kansainvälistä tietoturvallisuutta koskevan laajan sopimuksen allekirjoittaminen on siirretty vuoden 2015 alkuun, sen tekstiä ja sitä sivuavia kysymyksiä on tarpeen käsitellä, toteaa lähde. Duumaedustaja Robert Shlegelin mukaan Kiina on Venäjän strateginen yhteistyökumppani tietoturvallisuuden alalla, sillä mailla on yhteinen näkemys useista kysymyksistä. Lokakuussa Venäjän federaation turvallisuusneuvoston istunnon pohjalta päätettiin laatia suunnitelma Venäjän tietoverkkosegmentin suojaamiseksi kielteiseltä ulkoiselta vaikutukselta. Gazeta-lehden lähteen mukaan Venäjä harkitsee rinnakkaisinfrastruktuurin luomista kansalliselle verkolle, kuten Kiinassa on jo tehty.

Salasana hukassa?