Twitter

Alueellinen liiketoimintavero kutistumassa vain kauppaa koskevaksi

Venäjän verolainsäädännön uusimman korjausehdotuksen mukaan liiketoiminnan harjoittamisesta  tietyillä alueilla perittävä uusi maksu tulee koskemaan ainoastaan kaupan alaa, kirjoittaa Vedomosti. Valtakunnanduuman budjettikomitea hyväksyi eilen puheenjohtajansa Andrei Makarovin esittämän korjatun muutosluonnoksen, joka tänään läpäissee duumassa toisen ja kolmannen käsittelyn.

Liiketoimintaveron käyttöönottoa esitti alun perin pääministeri Dmitri Medvedev. Hänen versionsa mukaan maksun piiriin olisivat tulleet kaupan ohella myös joukkoruokailu, kuljetus- ja matkailualat. Ensimmäisessä muutosversiossaan Makarov esitti maksun perimistä peräti 22 eri alalta, joista merkittävä osa kaupan eri muotoja. Myöhemmin Makarov kertoi tämän esityksen olleen Moskovan kaupunginhallinnon laatima.

Liike-elämä nousi vastarintaan. Liike-elämän järjestöjen kanssa käytyjen konsultaatioiden jälkeen päädyttiin vain kaupan alalta perittävään veroon, kertoi Makarov eilen. Hänen mukaansa kaupan toimijoihin ei kohdisteta lisärasitetta: – Aiomme tavoittaa maksun avulla ne, jotka eivät maksa minkäänlaisia veroja. Nykyisen patenttijärjestelmän piirissä olevat yrittäjät vapautetaan maksusta ja muut veroa maksavat yrittäjät saavat maksun verran hyvitystä tuloverosta.

Ensi vuoden alusta maksua on oikeus periä vain federaatiokaupungeissa (Moskova, Pietari, Sevastopoli), mutta vain Moskova ryhtyy heti perimään sitä. Maksun suuruus määräytyisi samaan tapaan kuin myymäläneliöistä ja liikepaikasta riippuva patenttimaksu, jonka taas määrittelee paikallishallinto. Verolaissa määritelty suurin mahdollinen patenttimaksu on tällä hetkellä 600 000 ruplaa. Moskovan talouspoliittisen hallinnon johtaja Maksim Reshetnikov arvioi pääkaupungin keräävän yrittäjiltä ensi vuonna uutena verona kolmisen miljardia ruplaa.

– Tosiasiassa maksun käyttöönotto merkitsee patenttijärjestelmän laajenemista koko kaupan alueelle, sanoo Vadim Zaripov Pepeljajev Groupista. Alle 50 neliön myymälän patentti Keskisen hallintopiirin alueella maksaa tällä hetkellä 240 000 ruplaa vuodessa, muiden myymälöiden 1 200 ruplaa neliöltä, ja uusi maksu tulee noudattelemaan samaa tasoa. Patenttijärjestelmän piirissä Moskovassa on ainoastaan kymmenisentuhatta yrittäjää kaikkiaan noin puolesta miljoonasta kaupan harjoittajasta, sanoo tutkimus- ja analyysikeskus Oporan johtaja Ivan Jefremenkov. – Kukaan ei estä Moskovan kaupunginhallintoa perimästä 6 000 ruplan maksua myymäläneliöltä, kuten Makarov alun perin esitti, sanoo Vähittäiskaupan liiton toimitusjohtaja Andrei Karpov.

Salasana hukassa?