Twitter

Yrittäjille tulossa uusi maksu

Valtakunnanduuman budjettikomitean puheenjohtaja Andrei Makarov on tuonut käsittelyyn Venäjän verolainsäädännön korjausehdotukset, joiden on määrä tuoda lisävaroja aluebudjetteihin. Yritysmaailman taholta tulleen kritiikin johdosta Venäjän hallitus perääntyi kesällä kaavailemansa alueellisen myyntiveron käyttöönotosta, ja pääministeri Dmitri Medvedev ehdotti veron sijaan kiinteitä kertaluonteisia maksuja yrittäjien maksettaviksi julkisen liikenteen, matkailualan, joukkoruokailun ja vähittäiskaupan aloilla.

Leijonanosa eli noin 70% Venäjän pienten yritysten tuotoista tulee kaupan ja majoituspalvelujen aloilta. Duuman käsittelyyn nyt tuodut ehdotukset sallisivat maksujen perimisen em. neljän sektorin sijaan 22 toimialalta, mukaan lukien mm. korjaus- ja huoltopalvelut ja yleiset käymälät, kertoo Vedomosti.

Aluehallintoelimet saavat nostaa ehdotuksessa mainittuja perusmaksuja enintään kymmenkertaisiksi, ja perusmaksu vaihtelee 6 000 ruplasta 600 000 ruplaan toimialasta riippuen. Kaupan ja joukkoruokailun perusmaksu on korkein mahdollinen eli 600 000 ruplaa, ja mikäli myyntitilat ylittävät 50 neliötä, jokaisesta lisäneliöstä maksettaisiin 6 000 ruplaa lisää. Kuljetusalan ja joukkoliikenteen perusmaksut olisivat 60 000-300 000 ruplan välillä.

Maksut lisäävät verotaakkaa merkittävästi, sanoo pienten ja keskisuurten yritysten Opora Rossii -järjestön verokomitean puheenjohtaja Sergei Zelenov. Toinen lehden haastattelema yrittäjäjärjestön edustaja katsoo, ettei näin suuria muutoksia tule viedä parlamentin toiseen käsittelyyn ilman julkista pohdintaa.

Haastatellun hallitusvirkamiehen mukaan maksujen keruu on myyntiveroa parempi ratkaisu, sillä niiden maksaminen on yksinkertaisempaa ja saantiosuus merkittävästi korkeampi. Opora Rossii -järjestön Zelenov taas katsoo harvan yrittäjän selviävän maksuista tuoton laskiessa merkittävästi.

Salasana hukassa?