Twitter

Sputnik-verkkotiedotusprojekti suunnataan ulkomaiselle yleisölle

RIA Novostin korvanneen kansainvälisen uutistoimisto (MIA) Rossija segodnjan (Venäjä tänään) perustalle ollaan luomassa uutta verkkotiedotusprojektia, jonka työnimenä on Sputnik. Uuden rakenteen on määrä yhdistää kymmeniä vieraskielisiä tiedotussivustoja. Projektia esitellään virallisille tahoille, venäläisten ja ulkomaisten yhtiöiden johdolle 10.11. teemalla ”Ulkomaantiedotuksen uuden ajan alku”, uutisoi RBC. Presentaation vetävät MIA:n pääjohtaja Dmitri Kiseljov ja Rossija segodnja-uutistoimiston ja Russia today-kanavan päätoimittaja Margarita Simonjan.

RBC:lle asiasta kertoneen tahon mukaan Sputnik-työnimellä kulkevassa projektissa on itse asiassa kyse uudesta ulkomaiselle yleisölle suunnatusta uutistoimistosta, joka yhdistää useita kymmeniä eri maissa ja kielialueilla toimivia vieraskielisiä uutissivustoja. Sputnik tulee mahdollisestii hyödyntämään myös Rossija segodnja -uutistoimiston Golos Rossii (Venäjän ääni) -radiokanavan tai Russia Today -tv-kanavan voimavaroja.

Roskomnadzor-valvontaviraston ylläpitämään toimiluvan omaavien joukkotiedotusvälineiden rekisteriin on toukokuun lopussa rekisteröity Sputnik-nimellä sekä radiokanava että uutistoimisto. Molempien perustaja on Rossija segodnja, ja molempien toimialueena ovat Venäjä ja ulkomaat. Tiedotuksessa käytettäviä Euroopan, Aasian, IVY:n, Pohjois- ja Etelä-Amerikan maiden kieliä luetellaan 45. RBC:n lähteen mukaan Sputnik-tiedotusprojektilla ei ole yhteyttä Rostelekom-viestintäyhtiön toukokuussa käynnistämään Sputnik-nimiseen hakukoneeseen.

RBC arvioi, että Sputnik-projektissa voi olla kyse sen tyyppisistä portaaleista kuin toukokuussa perustettu ja lokakuussa englanninkielisen versionsa saanut Ukraina.ru, joka pyrkii ”tarjoamaan vaihtoehtoista näkökulmaa Ukrainan tapahtumista”.
Projektin vaatimia varoja RBC:n lähde ei arvioi. MIA:n valtiolta saamat määrärahat ensi vuodelle ovat 6,48 miljardia ruplaa, kun alasajettu RIA Novosti, jonka perustalle MIA luotiin, pyysi tälle vuodelle vain 2,67 miljardia ruplaa ja ensi vuodelle 2,35 ruplaa ensi vuodelle. Päätoimittaja Simonjan selitti syyskuussa tämän johtuvan siitä, että radiotoiminta ulkomailla on merkittävästi hintavampaa kuin Venäjän sisäisen uutistoimiston pyörittäminen.

Russia Today -tv-kanavan valtiollinen rahoitus nousee ensi vuonna 3,5 miljardilla ruplalla viime vuodesta 15,38 miljardiin ruplaan, kun sen rahoitusta aiemmin suunniteltiin supistettavan. Tukia on lisätty ranskan- ja saksankielisten kanavien käynnistämisen johdosta, selvitti Simonjan.

MIA Rossija segodnja perustettiin joulukuussa 2013 presidentin määräyksellä lakkautetun RIA Novosti -uutistoimiston tilalle. Uutistoimiston verkkosivusto toimii kuitenkin edelleen RIA Novosti -nimellä ria.ru-osoitteessa. Uutiskanava Russia Today perustettiin joulukuussa 2005 ja sillä on 22 toimistoa 19 eri maassa.

Salasana hukassa?