Twitter

Kaasutoimituksista Ukrainaan päästiin sopuun

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak, Ukrainan energiaministeri Juri Prodan ja EU:n energiakomissaari Günter Ettinger ovat allekirjoittaneet Brysselissä juridisesti sitovan pöytäkirjan kaasutoimituksista Ukrainaan, uutisoi Interfax. Lisäksi Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller ja Ukrainan Naftogazin Andrei Kobarev ovat allekirjoittaneet asiakirjan kaasutoimitussopimuksen täydentämisestä.

Venäjä myöntää Ukrainalle 100 dollaria alennusta 1 000 kaasukuutiolta marraskuun 2014 alun ja ensi vuoden maaliskuun lopun välillä toimitettavasta kaasusta. Vuoden loppuun mennessä Ukraina ostaa jopa 4 miljardia kuutiota kaasua. Aleksei Miller täsmensi kaasun hinnan tuhannelta kuutiolta olevan vuoden 2014 neljännen kvartaalin aikana 378 dollaria, kirjoittaa Gazeta. Vuoden 2015 ensimmäisen kvartaalin hinta täsmentyy riippuen öljyn hintakehityksestä.

Venäjä oli jo kesäkuussa tarjonnut Ukrainalle 100 dollarin alennusta tuhannelta kaasukuutiolta kaasun tullia alentamalla. Ukraina torjui ehdotuksen ansana peläten Venäjän voivan vetää sen takaisin, Gazeta muistuttaa. Nyt kolmen osapuolen allekirjoittama sopimus on tunnustettu velvoittavaksi.

EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto myöntävät Ukrainalle varat kaasuvelan maksamiseen, sanoi Ettinger. Aleksandr Novak kertoi Ukrainan vahvistaneen sillä olevan varat 4 miljardin kaasukuution toimituksiin. Ukraina aikoo myös lähipäivinä maksaa 1,45 miljardia dollaria kaasuvelkaansa, minkä jälkeen Venäjä käynnistää uudelleen kaasutoimitukset Ukrainaan. Kaikkiaan Ukrainan kaasuvelasta tulee vuoden loppuun mennessä  maksetuksi 3,1 miljardia dollaria. Ukrainan kaasuvelka muodostuu viime vuoden marras-joulukuun ja kuluvan vuoden huhti-kesäkuun toimitusten suorituspuutteista.

Kiova on useaan kertaa ilmoittanut, että Ukraina on budjetoinut 3,1 miljardia dollaria kaasun ostoon. Loput kaasutoimitukset rahoittaa käytännössä Länsi-Eurooppa. Aleksandr Novak toteaa, ettei ole nähnyt konkreettisia asiakirjoja, jotka vahvistaisivat kaasutoimitusten maksun järjestyvän, mutta hän sanoo ”luottavansa kumppanien sanaan”.

Osapuolet sopivat niin ikään päivittäisten toimitusten laajuudesta etumaksukäytännön puitteissa. Vastaava mekanismi on kirjattu Naftogazin ja Gazpromin johtajien allekrirjoittamaan ns. tekniseen sopimukseen.

Salasana hukassa?