Twitter

Ulkomaiset lääketuottajat: elintärkeiden lääkkeiden tuonti Venäjälle ei kannata

– Olemme peruuttaneet tai supistaneet joidenkin elintärkeiden lääkkeiden luettelossa olevien valmisteiden tuotantotilauksia ulkomaisilta tehtailtamme, sanoo ulkomaisen lääkevalmistajan huippujohtaja Vedomosti-lehdelle. Johtajan mukaan ko. valmisteet muodostavat 15-20% yhtiön myynnistä. – Ruplan kurssin olennaisesti heikettyä näiden lääkkeiden valmistus on kannattamatonta, johtaja selittää. Dollari on kallistunut pelkästään lokakuun aikana 7,64% ja euro 7,77%, vuoden alusta vastaavat luvut ovat 29,81% ja 19,56%.

DSM Groupin mukaan elintärkeiden lääkkeiden osuus lääkemarkkinoiden kaupallisesta segmentistä on 34,3%. Lääkkeiden apteekkimyynnin liikevaihto oli viime vuonna 609 miljardia ruplaa. Niistä tuontilääkkeitä on 77,5%. Valtio säännöstelee luettelossa olevien tuontilääkkeiden hintaa. Terveysministeriö ja federaation tariffivirasto säätävät tuottajahinnat, aluehallinnot säätävät tukku- ja vähittäismyyntilisät.

Vuonna 2010 lääkkeiden hinnat määriteltiin ruplissa ilmaistaviksi eikä niitä ole sen jälkeen muutettu. Vuoden 2010 jälkeen lokakuun 29. päivään 2014 rupla on laskenut suhteessa dollariin 40% ja suhteessa euroon 34%. Jos valmistajat aiemmin saattoivat kompensoida elintärkeiden lääkkeiden pysyviä hintoja nostamalla muiden lääkkeiden hintoja, sekään ei käy enää, kun väestön tulot eivät kasva, sanoo johtaja.

– Ulkomaiset valmistajat ovat epätasa-arvoisessa asemassa verrattuna venäläistuottajiin, jotka voivat kerran vuodessa muuttaa hintoja tuotantokulujen muutokset sekä inflaatiotason huomioiden, sanoo Pfizerin Venäjän yhteiskuntasuhdejohtaja Tatjana Smirnova. Takeda Rossijan pääjohtaja Andrei Potapov kertoo, että ellei elintärkeiden lääkkeiden hintoihin saada inflaatio- ja kurssimuutosvaihtelut huomioivaa indeksointia, yhtiö harkitsee mahdollisuutta keskeyttää tai supistaa tappiollisten tuotteiden toimituksia.

Venäjän federaation tariffivirasto toteaa, ettei lääkemarkkinoiden kyllästysaste kuulu sen toimivallan piiriin, kirjoittaa Vedomosti. Terveysministeriön edustaja ei vastannut lehden tiedusteluihin.

Salasana hukassa?