Twitter

Putinin kannatus laski syyskuussa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kannatuksen elokuinen huippuluku kääntyi syyskuussa laskuun ensimmäistä kertaa Ukrainan kriisin alkamisen jälkeen, kertoo mielipidetutkimuskeskus Levadan 28.10. julkistama kyselytulos. Elokuussa Putinia sanoi olevansa valmis äänestämään 57% vastaajista, syyskuussa 49%. Edellisen kerran alle puolet äänestäjistä (49%) sanoi kannattavansa Putinia huhtikuussa, tammikuussa hänen äänestäjikseen ilmoittautui 29% vastaajista.

Kun jätetään pois niiden vastaajien osuus, jotka eivät osaa sanoa kantaansa tai aio äänestää lainkaan, presidentin kannatus oli syyskuussa 83%, (elokuussa 87%, huhtikuussa 81% ja tammikuussa 66%), tiedottaa Lenta. Levada centerin varajohtaja Aleksei Grazhdankinin mukaan kannatus ei voi olla huipussa kovin pitkään ja palautuu nyt lähemmäs normaaleja osoittimia. Grazhdankin katsoo elokuun huippuluvun liittyneen myös siihen, että Putinia vastustavat, usein varakkaampaan väestönosaan lukeutuvat henkilöt lomailivat elokuussa eivätkä olleet kotona vastaamassa sosiologien kysymyksiin, toteaa RBC-uutistoimisto. Todellisesta kannatuksen laskusta voidaan sosiologien mukaan puhua vasta kun kannatusosuus alenee perättäisissä kyselyissä.

Putinin kannatuksen lasku voi olla positiivinen merkki, joka kertoo yhteiskunnan jännityksen lientymisestä, mutta se voi kertoa myös kasvavasta apatiasta, toteavat asiantuntijat RBC:n mukaan. Kun presidenttiehdokkaastaan varmojen osuus oli elokuussa 66%, syyskuussa heitä oli 59%, tammikuussa 45%. Kysely suoritettiin 26.-29.9. ja siihen vastasi 1630 henkilöä 134 asutuskeskuksesta. Kyselyn virhemarginaali on 3,4%.

Salasana hukassa?