Twitter

Kenen kello käy Moskovan talviaikaa?

Venäjällä siirrettiin kelloja 26.10.2014 vastaisena yönä 02.00 tunti taaksepäin. Maa siirtyi pysyvästi talviaikaan kolmivuotisen jakson jälkeen, jolloin elettiin ympäri vuoden ns. kesäajan mukaan. Kesäaikaan siirtyminen jää nyt kokonaan pois.

Venäjällä on nyt jälleen 11 aikavyöhykettä, kun vuodesta 2011 alkaen niitä oli käytössä vain yhdeksän. Viidellä Venäjän alueella viisareita ei siirrelty, sillä Udmurtia, Kamtshatka, Tshukotka, Kemerovon ja Samaran alue jäivät entiseen aikaansa.

Pysyvään talviaikaan siirtyessään Venäjä ”lähestyy Eurooppaa”, toteaa Lenta. Moskovan aika poikkeaa UTC:sta nyt 3 tuntia aiemman 4 tunnin sijaan. Länsi-Euroopan siirtyessä kesäaikaan aikaero taas tosin kasvaa tunnilla.

Myös Ukraina siirtyi 26.10. talviaikaan, mutta itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat eivät RIA Novosti -uutistoimiston mukaan siirrelleet kellojen osoittimia. Donbassissa eletään siten nyt Moskovan aikaa, kun Moskovan ja Kiovan aikaero on yksi tunti. Venäjään liitetyt Krimi ja Sevastopoli siirtyivät myös Moskovan aikaan.

Kremlin tornikellotauluista sammutettiin valaistus viisarien siirron ajaksi, joten kellonajan muutoksen saattoi havaita vasta valon syttyessä uudelleen, kertoi FSO-turvallisuuslaitoksen virallinen edustaja Sergei Devjatov.

Salasana hukassa?