Twitter

Vnukovon kentän johto erosi lumiauraturman johdosta

Moskovan Vnukovon lentokentän pääjohtaja Andrei Djakov ja varapääjohtaja Sergei Solntsev ovat jättäneet eronpyynnön tehtävistään. Myös lentokentän vuoropäällikkö, kentänkäyttö-osaston esimies ja johtava insinööri on siirretty syrjään, uutisoi Interfax. Päätökset johdon erottamisesta on tehnyt Vnukovon kansainvälisen lentokentän hallitus, ja päätökset liittyvät 20.-21.10 välisen yön traagisiin tapahtumiin, kerrotaan kentän tiedotteessa.

Vähän ennen puoltayötä Moskovan aikaa 20.10. Falcon 50EX-lentokone törmäsi noustessaan kiitoradalla olleeseen lumiauraan. Turmassa menehtyi neljä henkilöä, mm. ranskalaisen Total-öljy-yhtiön johtaja Christophe de Margerie.

Rikostutkinta on käynnissä ja lumiauran kuljettaja Vladimir Martynenko on vangittu. Martynenko on tunnustanut juoneensa kahvia liköörin kera ennen aurausajoon lähtöä. Martynenkon puolustusasianajaja on sittemmin ilmoittanut, ettei hänen päämiehensä käytä alkoholia sydänvikansa vuoksi ja että hän oli ennen työvuoroon tuloa läpäissyt lentokentän terveydenhoitohenkilökunnan tarkastuksen.

Myös kaksi muuta kentän huollon työntekijää ja kaksi lennonjohtajaa on pidätetty ja heitä  on kuulusteltu epäiltyinä lentoturvallisuusrikkomuksista.

Perjantaina julkistetun tiedon mukaan kakkoskiitoradalla oli ennen onnettomuutta kaksi lumiauraa, ja lennonjohto oli tietoinen asiasta. Lumiaurojen kuljettajat olivat havainneet toimimattomia varoitusvaloja kakkos- ja ykköskiitoratojen risteyskohdassa ja päättäneet noutaa ne korjattavaksi, uutisoi Interfax. Heidän ollessaan palaamassa Falcon-kone sai lähtöluvan ykköskiitoradalla ja törmäsi toiseen lumiauroista. Falconin lentäjät olivat havainneet lumiauran kiitoradalla 14 sekuntia koneen liikkeellelähdön jälkeen mutta eivät olleet huolestuneet siitä vaan jatkaneet nousukiitoa. 14 sekunnin päästä Falconin siipi osui ilmeisimmin havaitun työkoneen jäljessä tulleeseen toiseen lumiauraan.

Salasana hukassa?