Twitter

Valdain klubin sisäpolitiikkapäivä: Putin, Putin ja Putin

Kansainvälisten politiikan asiantuntijoiden Valdain klubin 11. istunto on meneillään Sotshissa. Istunnon pääaihe on ”Maailmanjärjestys: uudet säännöt vai peliä ilman sääntöjä”. Aihe eroaa globaaliudellaan aiemmista tapaamisista, joihin  asiantuntijat ovat kokoontuneet käymään globaalia dialogia Venäjän sisä- ja ulkopolitiikasta, toteaa Kommersant-lehti.

Keskiviikon aiheena oli kuitenkin perinteisesti Venäjän sisäpolitiikka, ja keskustelun alusti presidentinhallinnon varapuheenjohtaja Vjatsheslav Volodin. Asiantuntijat yrittivät selvittää, miksi Venäjän demokratia on luonteeltaan ”melko erityistä”. Volodinin mukaan sisäpolitiikan ”ruuvien kiristäminen” on kuviteltu ilmiö, ja Venäjän poliittinen järjestelmä on kaikille halukkaille avoin. Volodin sanoi, etteivät lännen Ukraina-pakotteet kykene hajottamaan Venäjää. Hän korosti, että 85% maan kansalaisista hyväksyy presidentti Vladimir Putinin politiikan ja ettei 66% heistä näe vaihtoehtoa Putinille maan johdossa vielä seuraavissakaan presidentinvaaleissa. – Ilman Putinia ei ole tämän päivän Venäjää, totesi Volodin.

Saman viestin toi kansainvälisille asiantuntijoille politiikantutkimuksen kansainvälisen instituutin johtaja Jevgeni Mintshenko, joka jo vuodesta 2012 on esitellyt Venäjällä vallitsevaa hallintomallia nimellä Politbyroo 2.0. Mintshenkon mukaan kyse on eliitin keskeisten klaanien epävirallisesta verkostomuotoisesta sopimisjärjestelmästä, jonka keskeinen välittäjähahmo ja vaikutusvaltaisin osallistuja on Vladimir Putin. Valdain klubin esitelmässään MIntshenko totesi, että liittämällä Krimin ja Sevastopolin Venäjään Putin sekä nosti kannatuspohjaansa reilusti että esti valtaeliitin hajaannuksen. Presidentin lähipiiri tiivistyi entisestään johtajan ympärille USA:n ja EU:n Ukraina-pakotteiden myötä. Presidentin talousneuvoston puhemiehistön perustaminen on ollut Putinin askel hallituksen laajentamisen suuntaan, totesi Mintshenko. Hänenkin mukaansa Putinilla on kaikki edellytykset päästä uudelle kaudelle vuonna 2018.

Eliitin sisäiset ristiriidat saattavat aiheuttaa ongelmia Putinin kannatuksessa, mutta tähän saakka Putin on torjunut konfliktit siirtäen henkilöitä syrjään erittäin siististi, sanoi Mintshenko ja otti esimerkiksi entisen pääministeri Mihail Kasjanovin (nykyisin RPR-Parnas-puolueen puheenjohtajistossa) ja huumevalvontaviraston entisen päällikön Viktor Tsherkesovin (nyt Venäjän kommunistisen puolueen kansanedustaja), jotka molemmat ”harjoittavat rauhassa poliittista toimintaa”.

Politiikantutkija Vladimir Pribylovski yhtyi edellisiin todeten, ettei kukaan korkeimmassa valtiojohdossa pakotteiden voimaantulon jälkeenkään ole ilmaissut olevansa tyytymätön presidentin politiikkaan. Pribylovskin mukaan presidentin lähipiirissä vallitsee kuitenkin erimielisyyttä ns. Novorossijan tilanteen edellyttämistä toimista, mikä voi johtaa hajaannukseen.

Venäjän tiedeakatemian sosiologian tutkimuslaitoksen vanhemoi tutkija Leonti Byzov vuorostaan katsoi, ettei yksikään rehellinen sosiologi ryhdy ennustamaan nykyisen presidentin kannatusta vuonna 2018. – Putinin kannatus ei laske, ennen kuin hänelle syntyy vaihtoehto. Kreml huolehtii siitä ettei vaihtoehtoa ilmaannu edes taloudellisista ongelmista huolimatta, sanoi Byzov.

Salasana hukassa?