Twitter

Venäjän matkailualalla vaikeuksia, matkailu vähenee samalla kun alan yritykset velkaantuneet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Venäläisten matkailu talvikaudella 2014-2015 vähenee 35%, sanoo ATOR, venäläisten matkatoimistojen yhdistys. Asiaan vaikuttavat paitsi Ukrainan tilanne ja halventunut rupla, myös matkatoimistojen konkurssit. Suurimmat lentoyhtiöt, jotka lähinnä tekevät kansainvälisiä lentoja, yrittävät samalla leikata  kustannuksia matkustajien kustannuksella. Halpoja lippuja uudenvuoden vapaapäiviksi ei ole odotettavissa.

Pakotteiden ja ruplan devalvoitumisen vuoksi yhä harvempi venäläinen suunnittelevat lomaa ulkomailla, kertoo ATOR:in johtaja  Maya Lomidze.

”Taloudellinen tilanne maassa vaikuttaa merkittävästi toimialan tilanteeseen. Syksyllä ruplan kurssi on vähentänyt matkustamissuunnitelmia, joten nyt odotamme, että kysyntä hiihtolomien aikaan vähenee 35% verrattuna edelliseen vuoteen, ”- sanoi Lomidze.

ATOR on selvittänyt tutkimuksella hakukonepalvelu Yandexissa heinä-elokuussa tehtyjä  hakuja jotka kertovat että matkojen haku palvelussa on merkittävästi vähentynyt. Suomen kohdalla laskua on 10%,  kokonaismäärä on 2,3% kaikista hausta. Eniten haut vähenivät Israeliin, Saksaan, Portugaliin ja Bulgariaan suuntautuvista matkoista, ainoa kasvanut hakukohde oli Kuuba. Lähes puolet kaikista hauista kohdistui matkoihin Turkkiin, Egyptiin ja Kreikkaan. (Venäjänkielinen Slideshare-esitys selvityksestä löytyy täältä)

Tilannetta mutkistaa matkatoimistojen konkurssit – tänä vuonna yli kymmenen merkittävää toimijaa on joutunut lopettamaan.

”Ihmiset eivät ajattele pitkällä aikavälillä ja he ovat tulleet varovaisemmiksi lomakohteiden valinnassa, ja monet eivät edes aio lentää minnekään. Selvää on että halutaan valita edullisempia vaihtoehtoja. Eksoottisiin kaukolomakohteisiin ei ole kysyntää.” – sanoi Lomidze.

Riippumaton asiantuntija Andrew Kramarenko kertoo Gazeta-lehdelle lentomatkustamisen alamäestä: ”Jos kansainväliset lennot ovat tuottaneet venäläisille lentoyhtiöille voittoa, samalla kotimaan lentoliikenne on ollut perinteisesti tappiollinen. Ukraina on ollut neljäntenä kohdemaana matkustajaliikenteessä. Kun matkustajamäärä romahti, tulot romahtivat samalla. Lisäksi Ukrainan ilmatilan kierto aiheuttaa toimialalle on  50-60 miljoonaa euroa vuodessa tappiota ”

Velkaantuneet lentoyhtiöt yrittävät leikata kustannuksia, mikä vaikuttaa matkustajien palveluihin. Raporttien mukaan Transaerolla ja Aeroflotilla oli velkaa vuoden 2013 lopussa  yli 122 miljardia ruplaa. Aeroflot on jo toteuttanut useita sääsätötoimenpiteitä, mukaan lukien ruokatarjoilun vähentämisen turistiluokan matkustajille. Lentoyhtiö aikoo leikata kustannuksia jopa 2,5 miljardia ruplaa. toisella vuosipuoliskolla. Samaan aikaan Aeroflot hyötyy ulkomaisten lentoyhtiöiden ylilentomaksuista. Vuotuiset tulot arvioidaan olevan 500 miljoonaa dollaria vuodessa.

Lentoliikenteen analyytikko Oleg Pantelejev kertoo että kasvanut velka muuttuneessa valuuttatilanteessa on ajanut Aeroflotin tilanteeseen, jossa lentoyhtiö joutuun maksamaan etukäteismaksuja Vnukovon lentokentälle.Tällä hetkellä  lentoliikenteen kasvu on epätodennäköistä, sanoo Pantelejev. ”Kirjaimellisesti tuhoisa kilpailu pakottaa useita toimijoita pitämään edelleen pitämään hinnat alhaalla saadaksen matkustajia ja samalla pidettyä yllä kassavirtaa nykyisten maksuvelvoittteiden hoitamiseksi”, – sanoo analyytikko ja arvioi että tilanteen jatkuessa se uhkaa 130 000 henkilön työpaikkaa.

Lähteet: Ator ja Gazeta

 

1 kommentti

  1. Mike Smith Vastaa kommenttiin

    Todella hyvä asia! Olen niin kyllästynyt Venäläisten tapaan olla ja toimia lomakohteissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?