Twitter

Gazpromin itäiset suunnitelmat muuttuivat

Moskova ja Peking eivät Kiinan pääministeri Li Keqiangin Moskovan vierailun aikana päässeet sopimukseen kaasutoimituksista Kiinaan läntisen reitin kautta, vaikka Gazprom ja Venäjän hallitus niin toivoivat, kirjoittaa Kommersant-lehti. Sen sijaan Kiina otti esille nesteytetyn maakaasun tuottamiseen tarkoitetun yhteisyrityksen perustamisen. Venäläisvirkamiehet ja yritysmaailman edustajat eivät tarkentaneet ehdotusta.

Jos kyseessä on uusi projekti, sillä voidaan tarkoittaa NOVATEKin Jamalin niemimaalle suunnittelemaa LNG-tuotantolaitosta, arvelee Kommersant. NOVATEK sai eilen LNG:n vientiluvan tulevalle laitokselle. Jamal LNG -projektista NOVATEKin hallussa on 60%, kiinalainen CNPC ja ranskalainen Total omistavat molemmat 20%. NOVATEK ei kommentoinut asiaa. Gazprom sen sijaan vahvisti eilen vetäytyvänsä Vladivostokin LNG-projektistaan, eli kaasumonopolin liiketoiminnan hajaannuttaminen vaikuttaa entistä epätodennäköisemmältä.

Pääministeri Dmitri Medvedev totesi eilen kiinalaiskollegansa kanssa käytyjen neuvottelujen päätteeksi, että kaasutoimituksista läntistä tietä Kiinaan ns. Altai-projektin puitteissa toivotaan päästävän sopimukseen, mutta aikaisintaan ensi vuonna. Vielä syyskuussa Gazpromin Aleksei Miller kertoi yhtiön olevan valmis sopimaan läntisen reitin kaasutoimituksista kiinalaisen CNPC:n kanssa kuluvan vuoden marraskuussa, ja myös Venäjän energiaministeri Aleksei Novak vahvisti aikeen. Toiveet pitkään paikallaan junnanneiden Kiinan-projektien nopeasta etenemisestä eivät siis kuitenkaan toteutuneet, joskin Miller totesi eilen, että ”otamme tänä vuonna vielä ainakin yhden askelen”, kirjoittaa lehti.

Miller sanoi Gazpromin vetäytyvän Vladivostok LNG -projektista keskittyen maakaasun putkitoimituksiin Kiinaan, ja korosti sen voivan olla ”täysipainoinen vaihtoehto”. Kaasutoimituksia suunnitellaan lisättävän 15 miljardilla kuutiolla vuodessa, Sahalinin tuotannon lisäys voi kasvattaa volyymia. Monopolin itäinen kaasuohjelma koke siis olennaisen muutoksen ja Gazprom luopuu tavoittelemasta 15% osuutta LNG:n maailmanmarkkinoilla. ICIC Herenin LNG-osaston johtaja Roman Kazmin katsoo erääksi syyksi Gazpromin hankaluudet saada rahoitusta ja amerikkalaista teknologiaa Vladivostok-projektilleen.

Salasana hukassa?