Twitter

Valtiovarainministeriö tukee ruplan laskemista kellumaan

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov pitää oikeana maan keskuspankin strategiaa, jonka mukaan rupla laskettaisiin tammikuusta 2015 kellumaan vapaasti. Ministeri katsoo, että ruplan tämänhetkinen kurssi suhteessa dollariin ja euroon on lähellä reaalista, uutisoi RBC.

Ministeri tukee keskuspankin politiikkaa, jossa aiotaan luopua valuuttakorin käytöstä tammikuussa 2015 ja päästää rupla kellumaan vapaasti. – Katsomme tämän olevan oikein vallitsevissa oloissa, kun öljyn hinta laskee ja pääomapako on merkittävää. Nykyoloissa kurssille on annettava enemmän joustavuutta, jotta keskuspankki ei kuluttaisi nopeasti kultavaluuttavarantoaan, sanoi Siluanov Rossija 24 -televisiokanavan haastattelussa.

Siluanov muistutti kriisistä vuosina 2008-2009, kun keskuspankki tuki ruplan kurssia kultavaluuttavarannolla, mutta rupla löysi ”oman tasapainonsa” itse. – Kannatamme sitä, että tätä uutta tasapainotilaa tunnusteltaisiin. Katsomme sen olevan lähellä nyt muotoutuneita kursseja. Havaittavissa on, että koko joukko vientiyrityksiä pitää nyt kiinni valuuttatuotoistaan eikä suuntaa niitä valuuttamarkkinoille, mikä aiheuttaa eräänlaista painetta valuuttamarkkinoilla, mainitsi ministeri. – Tilanteen stabilisoituessa valuuttatuotot tulevat markkinoille, enkä epäilekään, etteikö kurssi olisi vahvempi ja vakaampi, etteikö uutta tasapainoa löytyisi, lisäsi Siluanov.

Perjantaina 10.10. dollarin virallinen kurssi nousi ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen yli 40 ruplaan. 11.10. alkaen keskuspankki määritteli dollarin kurssin tasolle 40,2125 ruplaa. Samaan aikaan euron virallinen kurssi nousi 9,53 kopeekkaa ja ylitti ensimmäistä kertaa 51 ruplaa. Euron viralliseksi kurssiksi 11.10. alkaen määriteltiin 51,0538 ruplaa.

Venäjän keskuspankki käytti asiantuntijoiden arvion mukaan pelkästään 10.10 ruplan tukemiseen 1,5 miljardia dollaria. Keskuspankin virallisten tietojen mukaan lokakuun alun jälkeen keskuspankki on käyttänyt valuuttainterventioihin kaikkiaan 3,347 miljardia dollaria – tiedoissa ei ole mukana viime torstain ja perjantain lukuja. Valuuttakorin rajoja on lokakuussa siirretty ylöspäin jo viisi kertaa, viimeisen kerran 10.10. 36-45 ruplaan.

Venäjän presidentin neuvonantaja Sergei Glazjev ehdotti, että keskuspankki määrittäisi ruplan kurssin kiinteäksi muutaman vuoden ajaksi. Hän perusteli ehdotustaan sillä, ettei inflaatiota saada kuriin ruplan arvon aletessa, sillä hinnat eivät laske. Entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin ilmaisi Twitter-blogissaan olevansa eri mieltä Glazjevin kanssa. Kudrin katsoi Glazjevin ehdotuksen toteutuessaan merkitsevän mustan pörssin valuuttamarkkinoita, kultavaluuttavarannon hupenemista ja keinottelun pääsyä valloilleen.

Salasana hukassa?